Sałatka Stek Z Pieczonymi Ziemniakami I Koperkiem

Sałatka Stek Z Pieczonymi Ziemniakami I Koperkiem

Składniki:

  • 1 1/2 funta steku o grubości 1 cala (ja używam filetów)
  • 1 duże lub 2 małe bulwy kopru włoskiego
  • 5 średnich młodych ziemniaków
  • Olej
  • Sól i pieprz
  • 1/2 szalotki, grubo posiekanej
  • 1/4 szklanki majonez
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 2 Tb. musztarda dijon
  • 2 Tb. olej
  • 1 Tb. miód lub agawa
  • 5 uncji, liście rukoli
  • 1/2 szklanki złotych rodzynek
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 425*.
    2. Odetnij szypułki z cebulek kopru włoskiego, zachowaj szypułki na inne danie lub wywar.
    3. Przetnij bulwę na pół przez rdzeń.
    4. Usuń rdzeń , a następnie pokrój cebulę pionowo na kliny 1/3 cala.
    5. Pokrój młode ziemniaki na pół wzdłuż, a następnie pokrój je w półkola 1/8 cala.
    6. Ułóż ziemniaki na jednej blasze do pieczenia, a koper na drugiej.
    7. Oba blachy skrop oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem. Wrzuć ziemniaki i koper i rozłóż je na jednej warstwie.
    8. Wstaw do piekarnika. Piecz koper przez 30-30 min. Piecz ziemniaki przez 30-30 minuty odwracając jeden raz.
    9. W międzyczasie rozgrzej grill na dużym ogniu.
    10. Stop steki olejem, następnie obficie solą i pieprzem.
    11. W blenderze zmiksuj szalotkę, majonez, ocet, dijon, olej i miód na gładką masę. Sól i pieprz do smaku. Przygotuj 4-6 talerzy, układając je w stos z liśćmi rukoli. Gdy grill będzie gotowy, smaż steki 2-3 minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone. Pozostaw filety na co najmniej 5 minut pod folią. Gdy steki odpoczną, pokrój je na skos.
    12. 425