Sałatka Wieprzowa I Jabłkowa

Sałatka Wieprzowa I Jabłkowa

Składniki:

  • 1 szklanka bułki tartej lub Panko
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 2 zielone jabłko, wydrążony, przekrojony na pół i cienko pokrojony
  • Trochę majonezu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 paczka Gotowa do podania Sałatka Zielona z dressingiem
  • 4 Steki z polędwicy wieprzowej, odtłuszczone
  • Pełnoziarnisty/Kremowy Sos Musztardowy
  • 1/2 Łyżka Wina Do Gotowania
  • Instrukcje:

    1. Używanie młotka do mięsa, funta plastry wieprzowiny równomiernie do grubości 5mm. Marynuj ją mąką kukurydzianą, winem do gotowania i lekko ubitym jajkiem przez około 3 – 5 minut.
    2. Plastry marynowanej wieprzowiny posmaruj równomiernie bułką tartą, dociskając mięso do okruchów.
    3. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu, smażyć sznycel wieprzowy przez 3 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru i usmażyć.
    4. Dobrze odsącz na ręcznikach papierowych.
    5. Tymczasem wrzuć wstępnie zapakowaną sałatkę wraz z dressingiem, a następnie przełóż ją na talerz i połóż plasterki jabłka. (można namoczyć plasterki jabłka w lekko osolonej wodzie, aby się nie utleniły i nie zbrązowiały)
    6. Następnie grubo pokroić wieprzowinę i ułożyć na sałatce i skropić sosem musztardowym na wieprzowinie i podawać.