Składniki:
- 1/2 szklanki mielonej zielonej cebuli
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki stołowe. oliwa z oliwek
- 3/4 szklanki niegotowanej komosy ryżowej
- sól i pieprz
- 2 średnie pomidory
- 1-1/2 szklanki wody
Instrukcje:
-
- Włóż komosę ryżową i wodę na patelnię.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać, a następnie przykryj i zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj przez około 15 minut lub aż cała woda się wchłonie. Gdy twoja komosa się gotuje, wyjdź i umyj zieloną cebulę i pomidory. Posiekaj je grubo.Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij połowę soku do miski, zbierając nasiona.
- Niech twoja komosa ryżowa Fajny. Trochę ciepła jest w porządku.
- Dodaj na patelnię oliwę z oliwek, sok z cytryny, pomidory i zieloną cebulę. Mieszaj.
- Dodaj sól i pieprz według własnych upodobań.
- Podawaj schłodzone