Sałatka z komosy ryżowej z awokado, szparagami i suszonymi pomidorami

Sałatka z komosy ryżowej z awokado, szparagami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 szklanka szparagów pokrojonych na kilkucentymetrowe kawałki
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku zmielony
  • 1/2 łyżeczki miodu lub agawa
  • 1/2 Sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • )1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy ziołowej
  • 2 szalotki
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • Instrukcje:

    1. Płucz komosę ryżową pod zimną bieżącą wodą minutę lub dwie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
    2. Przełóż do garnka lub urządzenia do gotowania ryżu, dodaj 2 szklanki wody, sól, przykryj i zagotuj. Zmniejszyć ogień i gotować 15 min lub do wchłonięcia wody. W innym garnku zagotować wodę, dodać szparagi i dusić 5-8 min lub do miękkości. komosa ryżowa i szparagi. W międzyczasie posiekaj wszystkie składniki warzywne. Przygotuj dressing, mieszając w misce wszystkie składniki (sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy włoskiej, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli). miskę połącz komosę ryżową, awokado, szparagi, suszone pomidory i szalotkę.
    3. Wlej dressing i mieszaj, aż wszystko się połączy.
      1. Czytaj więcej