Sałatka Z Krewetką I Groszkiem Z Imbirowo-Sojowym Vinaigrette
Składniki:
1/2 szklanki oliwy extra virgin
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 zielone cebulki, okrojone i posiekane
1/2 łyżeczki miodu
5 kropel ostrego sosu
2 łyżki świeżego soku z limonki
ćwiartki limonki
2 łyżki sosu sojowego niskosodowego
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę mango
1/2 szklanki posiekanych prażonych orzechów nerkowca
1 1/2 funta dużych krewetek
2 szklanki groszku groszkowego
2 łyżki białego octu
Instrukcje:
- Zagotuj duży garnek osolonej wody.
- Dodaj krewetki i gotuj 3 – 4 minuty, aż staną się różowe.
- Odcedź, wlej pod zimną wodę, obierz i obierz. W międzyczasie zagotuj kolejny garnek osolonej wody, wrzuć groszek cukrowy i gotować bez przykrycia 2 – 3 minuty, aż będzie miękka i nadal jasnozielona.