Sałatka Z Krewetką I Groszkiem Z Imbirowo-Sojowym Vinaigrette

Sałatka Z Krewetką I Groszkiem Z Imbirowo-Sojowym Vinaigrette

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 zielone cebulki, okrojone i posiekane
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 5 kropel ostrego sosu
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego niskosodowego
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1/2 szklanki posiekanych prażonych orzechów nerkowca
  • 1 1/2 funta dużych krewetek
  • 2 szklanki groszku groszkowego
  • 2 łyżki białego octu
  • Instrukcje:

    1. Zagotuj duży garnek osolonej wody.
    2. Dodaj krewetki i gotuj 3 – 4 minuty, aż staną się różowe.
    3. Odcedź, wlej pod zimną wodę, obierz i obierz. W międzyczasie zagotuj kolejny garnek osolonej wody, wrzuć groszek cukrowy i gotować bez przykrycia 2 – 3 minuty, aż będzie miękka i nadal jasnozielona.