Sałatka z selera, pomarańczy i wędzonej makreli

Sałatka z selera, pomarańczy i wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Quex (lub oliwy z oliwek)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 selera naciowego, krojonego
  • 1 wędzona makrela
  • Instrukcja:

    1. Odetnij górę i dół pomarańczy, następnie ostrożnie odetnij skórkę od góry do dołu, staraj się nie odcinać zbyt dużo miąższu, sok zebrać w miskę, następnie wytnij pomarańczowe segmenty przecinając obie strony membrany, wyciśnij pozostałą membranę nad miską i zbierz sok.
    2. Dodaj olej do soku i ubij razem, dodaj pomarańczowe segmenty , seler, makrelę oraz sól i pieprz wymieszać widelcem, od razu zjeść.