Sałatka Ziemniaczana Paula

Sałatka Ziemniaczana Paula

Składniki:

  • 4 plastry chrupiący boczek chrupiący, pokruszony
  • 1 żeberko seler pokrojony w kostkę
  • 4 korniszony, pokrojone w kostkę (ja użyłam domowej roboty marynat z koperkiem)
  • 3 jajka na twardo pokrojone w kostkę
  • 1/2 soku z dużej cytryny
  • koszerna sól & świeżo zmielony długi pieprz (zwykły czarny pieprz
  • 5 łyżek domowego majonezu (lub kupiony w sklepie, jeśli masz mało czasu)
  • 2 funty nowych czerwonych ziemniaków
  • 1/2 dużej słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/2 łyżeczki + szczypta wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka Maggi Seasoning
  • )

    Instrukcja:

    1. Obierz ziemniaki na pół. rondelku, przykryć około calem wody, dodać około jednej łyżeczki koszernej soli, zagotować, a następnie gotować przez 20 minuty (lub do widelec). Teraz, jak twarde chcesz ziemniaki, zależy od Ciebie, lubię pewien opór w mojej sałatce ziemniaczanej. Zbyt miękka i sałatka przeradza się w mączną pastę. Ale hej, jeśli lubisz to… M w międzyczasie przygotuj dressing.
    2. Włóż majonez do dużej miski i wymieszaj z pokrojonym w kostkę selerem, cebulą, boczkiem, korniszonami, jajkiem na twardo, przyprawą Maggi, wędzoną papryką i sokiem z cytryny. Upewnij się, że wszystko jest równomiernie rozłożone i wszyscy się poznają. NB – powinienem dodać krótką notatkę na temat Przyprawy Maggi. Maggi Seasoning to ekstrakt z czystych białek roślinnych. Wyprodukowany w Chinach sos ma charakterystyczny smak i aromat, który dodaje skórki i głębi wszystkim rodzajom potraw. Odkryłam to w książce kucharskiej Alastair Hendys zatytułowanej „Kucharz domowy: więcej niż 180 Przepisy na jedzenie, które uwielbiamy jeść”. W swoim przepisie na sałatkę ziemniaczaną dla mamy zauważył, że nadaje ona sałatce pikantnego charakteru i udoskonala ją. Nie kłamał. Jeśli nie masz Maggi, możesz zastąpić w równych częściach ciemny sos sojowy i sos Worcestershire, ale ten produkt jest teraz tani i dostępny wszędzie, radzę po prostu kupić trochę. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź w durszlaku. Jeszcze ciepłe wymieszać z dressingiem, upewniając się, że wszystko jest dokładnie pokryte. Doprawić solą koszerną i długim pieprzem i zakończyć szczyptą wędzonej papryki. Pozostaw na chwilę w lodówce, aż wszystkie smaki zdążą się połączyć.
    3. 180