Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do pieczenia.
- Pokrój pomidory na pół i cebulę w ćwiartkach i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową.
- Dodaj paprykę czerwoną, ząbki czosnku (w całości i ze skórką) i ostrą paprykę.
- Skropić oliwą i solą.Smażyć przez 10 min, aż skórka na pomidorach i pieprzu zacznie się zwęglać.Chłodzić przez 5 min.
- Usuń skórki pomidora, papryki i czosnku.Wrzuć wszystkie warzywa (oprócz kolendry i limonki) do robota kuchennego.Naciśnij 2-4 razy (chcesz, aby był trochę gruby).Wrzuć do miski z sokiem z kolendry i limonki.
- Dodaj kminek i sól do smaku.
- Podaj z chipsami kukurydzianymi lub opiekanymi chipsami pita.
10