Salsa z Pieczonej Czerwonej Papryki i Pomidorów

Salsa z Pieczonej Czerwonej Papryki i Pomidorów

Składniki:

  • garść świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 habanero lub papryczka jalapeno
  • 1 Sok z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniej cebuli
  • )1/2 czerwonej papryki
  • Sól (do smaku)Ja użyłam wędzonej soli morskiej
  • 5 średnich pomidorów
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do pieczenia.
    2. Pokrój pomidory na pół i cebulę w ćwiartkach i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową.
    3. Dodaj paprykę czerwoną, ząbki czosnku (w całości i ze skórką) i ostrą paprykę.
    4. Skropić oliwą i solą.Smażyć przez 10 min, aż skórka na pomidorach i pieprzu zacznie się zwęglać.Chłodzić przez 5 min.
    5. Usuń skórki pomidora, papryki i czosnku.Wrzuć wszystkie warzywa (oprócz kolendry i limonki) do robota kuchennego.Naciśnij 2-4 razy (chcesz, aby był trochę gruby).Wrzuć do miski z sokiem z kolendry i limonki.
    6. Dodaj kminek i sól do smaku.
    7. Podaj z chipsami kukurydzianymi lub opiekanymi chipsami pita.
    8. 10