Sandwicz kanapkowy z tuńczykiem (szwedzki Smörgåstårta)

Sandwicz kanapkowy z tuńczykiem (szwedzki Smörgåstårta)

Składniki:

  • 350g Tuńczyk w puszce
  • 150g Majonez
  • 60g Śmietana
  • g Kukurydza
  • 2 Na twardo Jajka
  • Dymka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka
  • 16 kromki chleba kanapkowego
  • 60g sera siekanego
  • 6 Małe pomidory
  • 1 Mały ogórek
  • 1 cytryna
  • 3 gałązki świeży koperek
  • Instrukcja:

    1. W robocie kuchennym zmiksuj tuńczyka, kukurydzę, majonez, śmietanę, jajka na twardo , sól i pieprz. Umyj i drobno posiekaj pietruszkę. Na blasze do serwowania (lub kwadratowej desce do ciasta) ułóż 4 kromki chleba tostowego (bez skórki), aby utworzyć kwadrat.
    2. Rozłóż kilka (3 –
    3. Ułóż na chlebie czubate łyżki mieszanki tuńczyka i równomiernie rozprowadź.
    4. Posyp natkę pietruszką i przykryj chlebem. zużyłem wszystkie kromki chleba (i zużyłem całą mieszankę z tuńczykiem). Przechowuj w lodówce przez kilka godzin (co najmniej 2, ale dla najlepszych rezultatów przez noc). Następnego dnia wymieszaj śmietanę z majonezem i przykryj ciasto łopatką.
    5. Posyp tartym serem i posiekaną szczypiorkiem (tylko zielone części).Ogórek, pomidory i cytrynę pokrój w cienkie plasterki.Udekoruj tym ciastem i kilkoma gałązkami koperku.Przechowuj w lodówce. porcja!