Schłodzona Zupa Ogórkowa Awokado Z Jogurtem i Kefirem

Schłodzona Zupa Ogórkowa Awokado Z Jogurtem i Kefirem

Dziś w Nowym Jorku jest gorąco. Jak, super duper, szalenie gorąco. Czy wspominałem, że nie mam w domu klimatyzacji? Więc w moim domu jest jeszcze goręcej niż na zewnątrz. Cała ta nieprzyjemna potliwość oznacza, że ​​(1) nie ma mowy, żebym gotowała i (2) nie ma mowy, żebym jadła coś, co nie jest zimne. Ta szybka, łatwa, schłodzona zupa była idealna. Zjadłem go na obiad i kolację.


Ta zupa jest wypełniona świeżymi warzywami; cóż, cukes i awokado są technicznie owocami, ale nie przejmujmy się tutaj, mmkay? Zawiera również jogurt i kefir napakowany białkiem i potasem, więc jest bardzo satysfakcjonujący i byłby nawet świetnym posiłkiem regeneracyjnym po wysiłku. Winogrona to sekretny składnik: dodają odrobinę słodyczy, aby zrównoważyć wszystkie cierpkie składniki. Zaufaj mi, pracują w tym naczyniu. Ja użyłam perskich ogórków, ale można zastąpić dużą bezpestkową cuke (a może półtora). Myślę, że to dość elastyczny przepis, więc nie krępuj się eksperymentować z pomiarami.





Składniki

około 3 1/2 filiżanki

      5-6 perskich ogórków

    • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
    • 4 szalotki

        mała garść winogron

      • sok z jednej cytryny

        • 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu

        1/2 filiżanka kefiru zwykłego (może zastąpić maślankę)

    • 1/2 awokado

      sól i pieprz do smaku



    Z grubsza posiekaj cebulę i pokrój ogórki i szalotki na duże kawałki; wszystko idzie do blendera, więc nie musi być idealnie pokrojone w kostkę, ani nic. (Eksperymentuję z różnymi filtrami fotograficznymi, więc po prostu wytrzymaj .)









    Wrzuć wszystko do blendera z sokiem z cytryny, jogurt i kefir. Miksuj, aż będzie gładka.







    W tym momencie powinno być trochę wodniste, bez kawałków. Wtedy dodajesz awokado i ponownie mieszasz. Powinno być teraz gładkie i kremowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj mieloną cebulą i posiekaną szalotką, tak jak w porze lunchu. Albo jakieś duże, chrupiące grzanki (tak zrobiłam w mojej wersji obiadowej).


    W przypadku, gdybyś się zastanawiał – tak jak ja – czy zupa zmieniłaby wstrętnego kolor ze względu na awokado… tak nie było. Po kilku godzinach nadal wyglądało to tak samo. Biorąc to pod uwagę, jeśli podajesz go gościom i chcesz mieć pewność, że zachowa ładny, jasnozielony kolor, przygotuję wszystkie składniki (bez awokado) w blenderze, a następnie wrzucę awokado i zmiksuj tuż przed podaniem.





    Nawiasem mówiąc, to jest kolor zupy w naturalnym świetle, bez odjechanych filtrów. Ładna, prawda?








    Czytaj więcej5238791658790951399