Schłodzona Zupa Sałatowa

Schłodzona Zupa Sałatowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki (340gr, 12oz) bulionu z kurczaka
  • 1 plasterek boczku (8 g, 0,3 uncji ugotowanego), smażonego chrupiącego i pokruszonego
  • 2 łyżki stołowe odkrojonej bazylii
  • 2 łyżki stołowe odkrojonego estragonu
  • 4 szklanki (144gr, 5oz) rozdrobniona sałata
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 mały ziemniak (85 gr, 3 uncje), posiekane
  • 1 średnia szalotka (45 gr, 1,6 uncji), posiekane
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż szalotkę przez 2 minuty.
    2. Dodaj ziemniaki i bulion, zagotuj. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 12 minut.Wmieszać sałatę i estragon.Gdy sałata zwiędnie (prawie natychmiast) zdjąć z ognia i oczyścić w blenderze. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe do podania włożyć do misek, na każdą porcję nałożyć 2 łyżeczki jogurtu, posypać bekonem i bazylią.
    3. 340