Sernik Czekoladowo-Karmelowo-Orzechowy Bliss

Sernik Czekoladowo-Karmelowo-Orzechowy Bliss

Składniki:

  • 2 szklanki okruchów czekoladowych (38 wafelków)
  • 1/4 szklanki cukru
  • szklanka roztopionego masła
  • 3 opakowania (8 uncji) serka śmietankowego, zmiękczonego
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 pojemnik (8 uncji) kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki masła
  • 1 szklanka (opakowanie 6 uncji) półsłodkie kawałki czekolady
  • 1 słoik (- uncja) polewa karmelowa
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan
  • Instrukcje:

    1. Połącz pierwsze 3 składniki: dobrze wymieszaj. Mocno wciśnij mieszankę w spód i boki o wysokości 1 cala w górę lekko natłuszczonej 9-calowej tortownicy.
    2. Piecz w
        stopniach przez 10 minuty. Schłodzić na patelni na ruszcie.
      1. Ubijać serek śmietankowy na średnich obrotach mikserem elektrycznym do uzyskania kremowej konsystencji; stopniowo dodawaj 1-1/4 szklanki cukru, dobrze ubijając.
      2. Dodawaj jajka, po jednym na raz, ubijając po każdym dodaniu i zeskrobując boki i spód w razie potrzeby. Dodać śmietanę i wanilię.
      3. Wlać ciasto do przygotowanego ciasta.
      4. Piec w 325 stopniach przez 1 godzinę i 5 minut . (Środek nie zostanie całkowicie ustawiony.) Wyłączyć piekarnik i częściowo otworzyć drzwiczki piekarnika; ciasto pozostawić w piekarniku na 1 godzinę. Całkowicie schłodzić na ruszcie; przykryć i schłodzić co najmniej 8 godzin. Delikatnie przejedź nożem po krawędzi sernika, aby uwolnić boki patelni; ostrożnie zdejmij patelnię.
      5. Przenieś sernik na talerz.
      6. Rozpuść 1/4 szklanki masła w małym grubym rondlu; dodaj kąski czekoladowe. Mieszaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i mikstura się połączy.
      7. Rozłóż ciepłą mieszankę czekolady na serniku; schłodzić 15 minut.
      8. Połącz polewę karmelową i orzechy pekan w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, na średnim ogniu; gotować 2 minuty.
      9. Zdjąć z ognia i schłodzić 5 minut.
      10. Posmarować czekoladą; całkowicie ostudzić.
      11. Podawać natychmiast lub przykryć i schłodzić.
      12. Odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minuty przed podaniem .
      13. 325