Składniki:
Instrukcje:
- Smaruj 10 tortownicę na cal i wyłożyć papierem do pieczenia. Aby przygotować cieście, połącz i przesiaj pierwsze pięć składników w misce, pokrój masło i jajko, aż powstanie gładkie ciasto. Mocno dociśnij spód i boki przygotowanej patelni. Używaj widelca do nakłuwania skórki w regularnych odstępach czasu. Przykryj i schłódź ciasto przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 30C/400F. Wymieszaj posiekaną czekoladę i cukier w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, aż się rozpuszczą i będą gładkie.
- Wyjmij miskę z wody i wymieszaj ekstrakt waniliowy.
- Chwilę ostudź, aż będzie letnia, ale nadal lejąca się. Wymieszaj twaróg i serek śmietankowy w innej misce, aż będzie gładka.
- Dodaj kakao w proszku i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Mieszaj, aby połączyć. Zmiksuj jajka, po jednym na raz. Delikatnie wymieszaj letnią czekoladę, aż do całkowitego zmieszania.
- Zalej nadzienie na skórkę. Jeśli używasz, delikatnie wciśnij wiśnie do masy czekoladowej.
- Piecz do zestalenia się nadzienia, około 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami na około 1 godzinę. Wyjmij i ostudź całkowicie. Schłodź ciasto przez noc. W garnku wymieszaj cukier i 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
- Dodaj wiśnię, sok z cytryny i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Skropić czekoladowy sernik sosem wiśniowym lub po prostu posypać z cukrem pudrem.
500