Sernik Czekoladowo-Wiśniowy

Sernik Czekoladowo-Wiśniowy

Składniki:

  • 1 łyżeczka Kakao do pieczenia
  • 7 gramów Proszek do pieczenia
  • 450 gramów Słodko-gorzka czekolada, posiekana drobna
  • 1 łyżka masła
  • 200 gramy Czerwone wiśnie w puszkach
  • 80 gramów soku wiśniowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200 gramów serka śmietankowego Philadelphia
  • 1 jajko
  • 4 jajka ubite
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cytryny sok
  • 500 gramy Twaróg
  • 1/5 łyżeczki Sól
  • 60 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 gramów cukru waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Smaruj 10 tortownicę na cal i wyłożyć papierem do pieczenia. Aby przygotować cieście, połącz i przesiaj pierwsze pięć składników w misce, pokrój masło i jajko, aż powstanie gładkie ciasto. Mocno dociśnij spód i boki przygotowanej patelni. Używaj widelca do nakłuwania skórki w regularnych odstępach czasu. Przykryj i schłódź ciasto przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 30C/400F. Wymieszaj posiekaną czekoladę i cukier w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, aż się rozpuszczą i będą gładkie.
    2. Wyjmij miskę z wody i wymieszaj ekstrakt waniliowy.
    3. Chwilę ostudź, aż będzie letnia, ale nadal lejąca się. Wymieszaj twaróg i serek śmietankowy w innej misce, aż będzie gładka.
    4. Dodaj kakao w proszku i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Mieszaj, aby połączyć. Zmiksuj jajka, po jednym na raz. Delikatnie wymieszaj letnią czekoladę, aż do całkowitego zmieszania.
    5. Zalej nadzienie na skórkę. Jeśli używasz, delikatnie wciśnij wiśnie do masy czekoladowej.
    6. Piecz do zestalenia się nadzienia, około 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami na około 1 godzinę. Wyjmij i ostudź całkowicie. Schłodź ciasto przez noc. W garnku wymieszaj cukier i 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
    7. Dodaj wiśnię, sok z cytryny i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje.
    8. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    9. Skropić czekoladowy sernik sosem wiśniowym lub po prostu posypać z cukrem pudrem.
    10. 500