Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik, aby 400Okroić różyczki kalafiora z łodygi. Odrzuć łodygę.
- Pokrój różyczki na 1-2 kawałki. Kalafior gotuj na parze przez około 10 minut, aż będzie twardy, ale miękki.
- Rozłóż różyczki na ręczniku papierowym do wyschnięcia, robiąc sos serowy
- W średniej patelni roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ubić do połączenia. Gotuj przez około 1-2 minuty, aby pozbyć się smaku mąki.
- Dodaj musztardę w proszku, szczyptę pieprzu cayenne, pieprz i wymieszaj, aby połączyć.
- Kropla mleko w ciągłym strumieniu ubijając cały czas, aby masa pozostała kremowa. Dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.Gdy mieszanina zgęstnieje dodawaj garście sera na raz. Skosztuj sosu i dostosuj sól/pieprz według potrzeb.
- Rozłóż różyczki kalafiora w 2-litrowym naczyniu do pieczenia (lub na żelaznej patelni), polej sos na wierzchu i posyp około 2 łyżkami sera na wierzchu.
- Piec do zrumienienia i musowania około 30 minut.
- W razie potrzeby udekoruj świeżymi ziołami.