Serowy Kalafior

Serowy Kalafior

Składniki:

  • 4 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 średnia główka (ok. 2lbs) kalafiora
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 1 1/2 szklanki startego sera
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik, aby 400Okroić różyczki kalafiora z łodygi. Odrzuć łodygę.
    2. Pokrój różyczki na 1-2 kawałki. Kalafior gotuj na parze przez około 10 minut, aż będzie twardy, ale miękki.
    3. Rozłóż różyczki na ręczniku papierowym do wyschnięcia, robiąc sos serowy
    4. W średniej patelni roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ubić do połączenia. Gotuj przez około 1-2 minuty, aby pozbyć się smaku mąki.
    5. Dodaj musztardę w proszku, szczyptę pieprzu cayenne, pieprz i wymieszaj, aby połączyć.
    6. Kropla mleko w ciągłym strumieniu ubijając cały czas, aby masa pozostała kremowa. Dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.Gdy mieszanina zgęstnieje dodawaj garście sera na raz. Skosztuj sosu i dostosuj sól/pieprz według potrzeb.
    7. Rozłóż różyczki kalafiora w 2-litrowym naczyniu do pieczenia (lub na żelaznej patelni), polej sos na wierzchu i posyp około 2 łyżkami sera na wierzchu.
    8. Piec do zrumienienia i musowania około 30 minut.
    9. W razie potrzeby udekoruj świeżymi ziołami.