Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i obficie posmaruj 8-centymetrowe naczynie do ciasta.W małej misce wymieszaj cukier, mleko, olej i wanilię.
- Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. duża miska miksująca, wymieszaj mąkę, 6 łyżek kakao, sodę oczyszczoną i sól, dobrze ubij.
- Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj, aż dobrze się połączą, złóż wiórki czekoladowe. Ciasto powinno być gładkie i grube.Równomiernie przełóż ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
- Ułóż naczynie na blasze do pieczenia na wypadek rozlania się.W małej misce wymieszaj pozostały cukier i 2 łyżki kakao; dobrze ubij. Równomiernie posyp tą mieszanką wierzch ciasta w naczyniu.
- Wlej czerwone wino na przygotowane naczynie. Nie mieszać!
- Piec przez 35-40 minut. Budyń powinien być bulgoczący i lekko twardy w dotyku. Pozostawić do ostygnięcia na – minuty przed nurkowaniem. Popij kieliszek czerwonego wina, zimny kieliszek alergii przyjazne mleko, czyli mocna filiżanka kawy.
350