Shiraz czekoladowy pudding z lawy

Shiraz czekoladowy pudding z lawy

Składniki:

  • 1/3 szklanki chipsów czekoladowych przyjaznych alergikom
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki naturalnego kakao, podzielone
  • ½ szklanka przyjaznego dla alergików bezmlecznego mleka
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • ¼ szklanki jasnej oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki czerwonej wino, temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 szklanka organicznego cukru podzielonego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i obficie posmaruj 8-centymetrowe naczynie do ciasta.W małej misce wymieszaj cukier, mleko, olej i wanilię.
    2. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. duża miska miksująca, wymieszaj mąkę, 6 łyżek kakao, sodę oczyszczoną i sól, dobrze ubij.
    3. Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj, aż dobrze się połączą, złóż wiórki czekoladowe. Ciasto powinno być gładkie i grube.Równomiernie przełóż ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
    4. Ułóż naczynie na blasze do pieczenia na wypadek rozlania się.W małej misce wymieszaj pozostały cukier i 2 łyżki kakao; dobrze ubij. Równomiernie posyp tą mieszanką wierzch ciasta w naczyniu.
    5. Wlej czerwone wino na przygotowane naczynie. Nie mieszać!
    6. Piec przez 35-40 minut. Budyń powinien być bulgoczący i lekko twardy w dotyku. Pozostawić do ostygnięcia na – minuty przed nurkowaniem. Popij kieliszek czerwonego wina, zimny kieliszek alergii przyjazne mleko, czyli mocna filiżanka kawy.
    7. 350