Skrzydła Jerk w dniu meczu

Skrzydła Jerk w dniu meczu

Składniki:

  • 60 duże skrzydełka kurczaka podzielone z usuniętymi końcówkami skrzydełek
  • 1/4 szklanki proszku chile pasilla
  • 1/4 szklanka soli koszernej
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mielonego pieprzu cayenne
  • 2 łyżki ziela angielskiego jamajskiego
  • 1 butelka sosu Pickapeppa (dostępny w większości supermarketów)
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 5 lub więcej kresek Sos Tabasco (w zależności jak ostry lubisz!)
  • 1 łyżka płatków czerwonej papryki
  • paluszki marchewki i selera naciowego
  • Sos z Sera Pleśniowego
  • Instrukcja:

    1. Podziel skrzydełka na 2 części i natnij nacięcie w płaskiej części skrzydełka, aby przyspieszyć gotowanie.
    2. Połącz w misce proszek chile, sól, czarny pieprz, cayenne i ziele angielskie i obficie posyp skrzydła (nie musisz używać ich wszystkich). Wstaw do lodówki przez co najmniej 1 godzinę.
    3. Połącz sos Pickapeppa, masło, miód, tabasco i płatki pieprzu w średnim rondlu na małym ogniu, aż się dobrze zmieszają.
    4. Niech skrzydełka osiągną temperaturę pokojową.
    5. Przygotuj grill na średnio mocne bezpośrednie ogrzewanie. Grilluj na sucho przetarte skrzydełka przez 20-25 min, stale obracając skrzydełka szczypcami, aby zachować dobre ślady grillowania bez nadmiernego przypalania skrzydełek . Po 20 minutach weź największe skrzydełko i ugryź je, a jeśli soki są klarowne, są gotowe.
    6. Włóż skrzydełka dużą miskę i wymieszać z sosem jerk.
    7. Podawać z dressingiem z sera pleśniowego i marchewką.