Słodki, Pikantny Makaron Z Pomidorów Wiśniowych
Składniki:
2 x łyżka oliwy z oliwek
2 x drobno posiekana szalotka
3 lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
2 x czerwone chili&#;s drobno posiekane
600gr / 6,5 oz. x boczek pokrojony w drobną kostkę
600gr / 1.3 lb. x pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
1 x dojrzałe drobno posiekany pomidor
2 x łyżeczka przecieru pomidorowego
Sok z 1 cytryny
2 x łyżka miodu
Garść drobno posiekanej natki pietruszki
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Trochę świeżo startego lub otartego parmezanu, świeże listki bazylii i mżawka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do ubioru
Instrukcje:
Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni.
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dodaj szalotki, czosnek, chili na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez niecałą minutę, dodać boczek i smażyć przez około dwie minuty, aż się zetnie.
Deglasować za pomocą połowy soku z cytryny , wymieszać.
Dodać pomidory, przecier pomidorowy, miód i trochę soli (nie za dużo, bo boczek może być słony) i trochę pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, aż wszystko delikatnie się zagotuje.
Weź około 4 do 6 łyżek wody, w której gotował się makaron, dodaj ją do sosu, wymieszaj i gotuj, aż pomidory zmiękną , powinno to zająć nieco ponad pięć minut.
Sprawdź doprawienie, dodaj resztę soku z cytryny, natkę pietruszki.
Dodaj ocet balsamiczny, jeśli uważasz, że sos tego potrzebuje lub dostosuj smak w inny sposób. Na tym etapie, jeśli chcę więcej przypraw, zwykle dodaję kilka płatków suszonego chili.
Dodaj makaron, gdy będzie gotowy. Lubię to robić prosto z patelni, na której się gotuje, przeciągając ją do sosu za pomocą szczypiec. Ten sos może być nieco wytrawny i może zyskać na dodatkowej wilgoci.
Przed podaniem udekoruj parmezanem, bazylią i oliwą z oliwek.