Słodki, Pikantny Makaron Z Pomidorów Wiśniowych

Słodki, Pikantny Makaron Z Pomidorów Wiśniowych

Składniki:

  • 2 x łyżka oliwy z oliwek
  • 2 x drobno posiekana szalotka
  • 3 lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 x czerwone chili&#;s drobno posiekane
  • 600gr / 6,5 oz. x boczek pokrojony w drobną kostkę
  • 600gr / 1.3 lb. x pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
  • 1 x dojrzałe drobno posiekany pomidor
  • 2 x łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 x łyżka miodu
  • Garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Trochę świeżo startego lub otartego parmezanu, świeże listki bazylii i mżawka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do ubioru
  • Instrukcje:

  • Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni.
  • Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dodaj szalotki, czosnek, chili na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez niecałą minutę, dodać boczek i smażyć przez około dwie minuty, aż się zetnie.
  • Deglasować za pomocą połowy soku z cytryny , wymieszać.
  • Dodać pomidory, przecier pomidorowy, miód i trochę soli (nie za dużo, bo boczek może być słony) i trochę pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, aż wszystko delikatnie się zagotuje.
  • Weź około 4 do 6 łyżek wody, w której gotował się makaron, dodaj ją do sosu, wymieszaj i gotuj, aż pomidory zmiękną , powinno to zająć nieco ponad pięć minut.
  • Sprawdź doprawienie, dodaj resztę soku z cytryny, natkę pietruszki.
  • Dodaj ocet balsamiczny, jeśli uważasz, że sos tego potrzebuje lub dostosuj smak w inny sposób. Na tym etapie, jeśli chcę więcej przypraw, zwykle dodaję kilka płatków suszonego chili.
  • Dodaj makaron, gdy będzie gotowy. Lubię to robić prosto z patelni, na której się gotuje, przeciągając ją do sosu za pomocą szczypiec. Ten sos może być nieco wytrawny i może zyskać na dodatkowej wilgoci.
  • Przed podaniem udekoruj parmezanem, bazylią i oliwą z oliwek.