Składniki:
Instrukcje:
- In na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Dodaj bekon i usmaż, aż bekon będzie chrupiący.
- Usuń bekon łyżką cedzakową.
- Wylej cały olej z patelni i wytrzyj patelnię do czysta.
- Wlej wszystkie łyżki stołowe z wyjątkiem 3 z powrotem na patelnię, przez sito do odfiltrowania kawałków, które mogą się przypalić, i podkręć temperaturę na średnio wysoką. Pracuj partiami i uważaj, aby nie robić zbyt wiele na raz , nie na parze), obsmażyć przegrzebki i krewetki w tłuszczu z bekonu i oleju. Odłóż na bok, gdy skończysz. Po zakończeniu wylej cały olej, wytrzyj patelnię i dodaj pozostałe 3 łyżki tłuszczu/oleju z bekonu z powrotem na patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu.
- Wrzuć cebulę na patelnię.Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj papryki. Gotuj jeszcze 2 minuty.
- Dodaj kukurydzę i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Dodaj czosnek i przyprawy i gotuj mieszając przez kolejne 2 minuty. Wyłącz ogień i dodaj sok z kolendry i limonki.Smak soli i pieprzu.
- Podawaj, umieszczając na każdym talerzu dużą miarkę smakołyku, posyp go kawałkami bekonu i połóż trochę przegrzebków i krewetek na wierzchu.
- Udekoruj dodatkową kolendrą i ćwiartką limonki.