Smażone krewetki i przegrzebki na patelni na bekonowo-kukurydziano-chili

Smażone krewetki i przegrzebki na patelni na bekonowo-kukurydziano-chili

Składniki:

  • 2 łyżeczki Ancho chili w proszku
  • 5 plasterków bekonu
  • 1 papryka słodka
  • 1/2 łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 uszy kukurydzy
  • 2 ząbki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z 1 limonki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 funt przegrzebków morskich
  • 1 funt krewetki
  • Instrukcje:

    1. In na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, rozgrzej olej na średnim ogniu.
    2. Dodaj bekon i usmaż, aż bekon będzie chrupiący.
    3. Usuń bekon łyżką cedzakową.
    4. Wylej cały olej z patelni i wytrzyj patelnię do czysta.
    5. Wlej wszystkie łyżki stołowe z wyjątkiem 3 z powrotem na patelnię, przez sito do odfiltrowania kawałków, które mogą się przypalić, i podkręć temperaturę na średnio wysoką. Pracuj partiami i uważaj, aby nie robić zbyt wiele na raz , nie na parze), obsmażyć przegrzebki i krewetki w tłuszczu z bekonu i oleju. Odłóż na bok, gdy skończysz. Po zakończeniu wylej cały olej, wytrzyj patelnię i dodaj pozostałe 3 łyżki tłuszczu/oleju z bekonu z powrotem na patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu.
    6. Wrzuć cebulę na patelnię.Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj papryki. Gotuj jeszcze 2 minuty.
    7. Dodaj kukurydzę i gotuj jeszcze 2 minuty.
    8. Dodaj czosnek i przyprawy i gotuj mieszając przez kolejne 2 minuty. Wyłącz ogień i dodaj sok z kolendry i limonki.Smak soli i pieprzu.
    9. Podawaj, umieszczając na każdym talerzu dużą miarkę smakołyku, posyp go kawałkami bekonu i połóż trochę przegrzebków i krewetek na wierzchu.
    10. Udekoruj dodatkową kolendrą i ćwiartką limonki.