Solone Ciasteczka Czekoladowe

Solone Ciasteczka Czekoladowe

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki Mąka samorosnąca
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 113g masło, zmiękczone
  • 1 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g gorzkiej czekolady, pokrojonej na grube kawałki
  • Sól morska do posypania
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i umieść papier do pieczenia na dwóch blachach do pieczenia
    2. Ubij masło z cukrem i esencją do jasności i puszyste.
    3. Dodaj jajko i żółtka, ubijając po każdym.
    4. Przesiej razem SRF i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach ubijaj masło, na przemian z mlekiem, aż się połączy.
    5. Wymieszaj czekoladę za pomocą łopatki.
    6. Łyżka zaokrąglonych łyżek ciasta na blachach do pieczenia, zachowując odstęp 4-5 cm między ciasteczkami (bo te dzieci się rozsmarowują!)
    7. Posyp ciasteczka solą morską
    8. Piecz ciasteczka dla 8 osób -10 minut lub do złotego brązu (będą super miękkie, tak twarde jak to jest, poczekaj, aż ostygną!)
    9. Siedź na ruszcie, aby schłodzić do temperatury pokojowej i przechowywać w hermetycznych pojemnikach.
    10. 300