Sos Pomidorowy Zapiekany w Piecu

Sos Pomidorowy Zapiekany w Piecu

Składniki:

  • 3 papryki – dowolny kolor – w plastrach
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 funt 12 oz – puszka pokruszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii – posiekanej
  • 1/2 szklanki świeżej pietruszki – siekany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka jalapeño – w plastrach – z pestkami
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki oliwek – drylowane – dowolny kolor
  • 1 duża cebula – w plastrach
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/ 2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • Ser Romano do starcia
  • 3 świeże pomidory – pokrojone na ćwiartki
  • Instrukcje:

    1. Skropl dno dużej formy do pieczenia oliwą z oliwek.
    2. Umieść wszystkie powyższe składniki na patelni. Dopraw ponownie do smaku.
    3. Skropl niewielką ilością oliwy z oliwek i wymieszaj.
    4. Wstaw do piekarnika i piecz 12-45 minuty.