Sos Pomidorowy Zapiekany w Piecu
Składniki:
3 papryki – dowolny kolor – w plastrach
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 funt 12 oz – puszka pokruszonych pomidorów
1 łyżka kaparów
1/2 szklanki świeżej bazylii – posiekanej
1/2 szklanki świeżej pietruszki – siekany
1 ząbek czosnku
1 papryczka jalapeño – w plastrach – z pestkami
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki oliwek – drylowane – dowolny kolor
1 duża cebula – w plastrach
1 łyżka suszonego oregano
1/ 2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Ser Romano do starcia
3 świeże pomidory – pokrojone na ćwiartki
Instrukcje:
- Skropl dno dużej formy do pieczenia oliwą z oliwek.
- Umieść wszystkie powyższe składniki na patelni. Dopraw ponownie do smaku.
- Skropl niewielką ilością oliwy z oliwek i wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika i piecz 12-45 minuty.