sos z groszku curry

sos z groszku curry

Składniki:

  • 1 ½ szklanki odcedzonego jogurtu greckiego, 2% tłuszczu
  • 300 gr. (10 uncji) mrożony groszek, rozmrożony
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżeczki. curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielona kolendra
  • ½ łyżeczki czosnek, drobno posiekany
  • ½ łyżeczki. sól
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • Instrukcja:

    1. Odsącz jogurt lodówce na 8 godzin.
    2. W robocie kuchennym, puree z groszku.
    3. Przełóż do sitka o średniej siatce ustawionego nad miską i za pomocą gumowej szpatułki przeciśnij puree sito, wyrzucając skórki.
    4. Dodaj pietruszkę, curry, kolendrę, czosnek, sól, pieprz i ser jogurtowy i dokładnie wymieszaj.
    5. Przykryj i wstaw do lodówki do czasu podania .
    6. Informacje żywieniowe/łyżka stołowa: około 22 kcal, 2g białka, 4g węglowodanów, 2g tłuszczu, 1g błonnika.