Stir Fry z czarnej fasoli i mango z sosem kolendrowo-limonkowo-kokosowym

Stir Fry z czarnej fasoli i mango z sosem kolendrowo-limonkowo-kokosowym

Składniki:

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 szklanki strąków groszku śnieżnego
  • 1 szklanka cienko pokrojonej lub posiekanej marchewki
  • 1 szklanka cienko pokrojonej ogórek pokrojony lub pokrojony w julienne
  • 1 szklanka cienko pokrojonej czerwonej kapusty
  • 2 szklanki kukurydzy (polecam świeżą)
  • 2 szklanki czarnego z puszki fasola, odsączona
  • 1 mango, obrane i pokrojone w paski
  • 2 szklanki imitacji mięsa kraba/krewetki (użyliśmy obu)
  • 2 opakowania (8 uncji) makaronu ryżowego
  • Sos Sriracha/Płatki czerwonej papryki według uznania
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki lekkie mleko kokosowe
  • 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 wyciśnięte soki z limonki
  • 2 cale kawałka świeżego korzenia imbiru, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki miodu lub nektaru z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Instrukcje:

    1. Aby zrobić sos, zmiksuj mleko kokosowe, kolendrę, sok z limonki, imbir, czosnek, sos sojowy i nektar z agawy w blenderze na gładką masę; odstawić.
    2. Przygotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją (często się różnią).
    3. Na dużej głębokiej patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzać olej, aż zacznie połyskiwać .
    4. Dodaj olej krabowy/krewetkowy i smaż, aż się ugotuje i lekko zrumieni, około 4 do 5 minut.
    5. Dodaj warzywa i mango i smaż, aż warzywa będą lekko miękkie , około 4 do 5 minut dłużej.
    6. Wmieszaj sos do smażenia i makaron. Gotuj przez kolejną minutę lub do momentu, aż makaron będzie gorący.
    7. Posyp dodatkową sriraccha, solą i pieprzem oraz płatkami czerwonej papryki według uznania.
    8. Na 8 porcji.