Stir Fry z czarnej fasoli i mango z sosem kolendrowo-limonkowo-kokosowym
Składniki:
2 łyżki oleju arachidowego
2 szklanki strąków groszku śnieżnego
1 szklanka cienko pokrojonej lub posiekanej marchewki
1 szklanka cienko pokrojonej ogórek pokrojony lub pokrojony w julienne
1 szklanka cienko pokrojonej czerwonej kapusty
2 szklanki kukurydzy (polecam świeżą)
2 szklanki czarnego z puszki fasola, odsączona
1 mango, obrane i pokrojone w paski
2 szklanki imitacji mięsa kraba/krewetki (użyliśmy obu)
2 opakowania (8 uncji) makaronu ryżowego
Sos Sriracha/Płatki czerwonej papryki według uznania
Sól i pieprz do smaku
2 szklanki lekkie mleko kokosowe
1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
2 wyciśnięte soki z limonki
2 cale kawałka świeżego korzenia imbiru, posiekanego
2 ząbki czosnku, mielone
2 łyżki miodu lub nektaru z agawy
3 łyżki sosu sojowego
Instrukcje:
- Aby zrobić sos, zmiksuj mleko kokosowe, kolendrę, sok z limonki, imbir, czosnek, sos sojowy i nektar z agawy w blenderze na gładką masę; odstawić.
- Przygotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją (często się różnią).
- Na dużej głębokiej patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzać olej, aż zacznie połyskiwać .
- Dodaj olej krabowy/krewetkowy i smaż, aż się ugotuje i lekko zrumieni, około 4 do 5 minut.
- Dodaj warzywa i mango i smaż, aż warzywa będą lekko miękkie , około 4 do 5 minut dłużej.
- Wmieszaj sos do smażenia i makaron. Gotuj przez kolejną minutę lub do momentu, aż makaron będzie gorący.
- Posyp dodatkową sriraccha, solą i pieprzem oraz płatkami czerwonej papryki według uznania.
- Na 8 porcji.