Składniki:
)
Instrukcja:
- Wymieszaj składniki sosu w misce, posmakuj, aby sprawdzić, czy podoba Ci się równowaga smaku i dostosuj, jeśli chcesz. Odłóż to na bok.
- Rozgrzej olej na bardzo dużym ogniu w woku. Rozgrzej olej tak bardzo, jak to możliwe, tuż poniżej punktu wędzenia. Sprawdź temperaturę, upuszczając kawałek dymki (szarlotki) i jeśli natychmiast zacznie skwierczeć, olej jest wystarczająco gorący.
- Dodaj chili, czosnek i imbir, mieszaj i smaż ok. 30 sekund.
- Dodaj dymkę (szalotkę) i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj krewetki (krewetki) gotuj przez około 2 minut lub do momentu, gdy zmienią kolor na różowy.
- Dodaj sos, utrzymując wysoką temperaturę, aby jak tylko uderzy w patelnię lub wok, skwierczy i zmniejszy się.Kiedy sos trochę zgęstnieje , dodaj pak choi, wymieszaj i przykryj, gotując tylko minutę.
- Podawaj z ugotowanym białym ryżem i posyp świeżą kolendrą (kolendrą).