Super Szybkie Pikantne Słodko-Kwaśne Krewetki

Super Szybkie Pikantne Słodko-Kwaśne Krewetki

Składniki:

  • kolendra
  • gotowany biały ryż
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 kawałek startego imbiru
  • )

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 bok choi
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki chińskiego octu ryżowego
  • 550gr / 1,2 funta krewetek (krewetki), surowe, ale obrane, pozbawione żyłek i oczyszczone
  • 4 dymki (szalotki) posiekane na około 1 cm. sztuk
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego bezsmakowego oleju)
  • 4 łyżki ketchupu
  • Instrukcja:

    1. Wymieszaj składniki sosu w misce, posmakuj, aby sprawdzić, czy podoba Ci się równowaga smaku i dostosuj, jeśli chcesz. Odłóż to na bok.
    2. Rozgrzej olej na bardzo dużym ogniu w woku. Rozgrzej olej tak bardzo, jak to możliwe, tuż poniżej punktu wędzenia. Sprawdź temperaturę, upuszczając kawałek dymki (szarlotki) i jeśli natychmiast zacznie skwierczeć, olej jest wystarczająco gorący.
    3. Dodaj chili, czosnek i imbir, mieszaj i smaż ok. 30 sekund.
    4. Dodaj dymkę (szalotkę) i smaż jeszcze minutę.
    5. Dodaj krewetki (krewetki) gotuj przez około 2 minut lub do momentu, gdy zmienią kolor na różowy.
    6. Dodaj sos, utrzymując wysoką temperaturę, aby jak tylko uderzy w patelnię lub wok, skwierczy i zmniejszy się.Kiedy sos trochę zgęstnieje , dodaj pak choi, wymieszaj i przykryj, gotując tylko minutę.
    7. Podawaj z ugotowanym białym ryżem i posyp świeżą kolendrą (kolendrą).