Suwaki do ciasta z langustą

Suwaki do ciasta z langustą

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe plus 1 łyżeczka oleju
  • 1 szklanka łuskanych ogonów langusty
  • 2 łyżki posiekanej cebuli, czerwonej papryki i selera
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • Przyprawa kreolska
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 8 bułek suwakowych
  • Sos tatarski
  • Instrukcja:

    1. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać posiekaną cebulę, czerwoną paprykę i seler i smażyć do miękkości około 2-3 minut.
    2. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj czosnek, mięso langusty i 1 łyżeczkę przyprawy kreolskiej (lub do smaku).
    3. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
    4. Wmieszaj jajko i tyle bułki tartej, aby masa się związała; dopraw przyprawy do smaku solą, pieprzem i przyprawą kreolską.
    5. Uformuj 8 równych placków i spłaszcz do grubości 3/4 cala.
    6. Podgrzej pozostały olej w smażyć na patelni i smażyć ciasta z obu stron, aż będą brązowe i chrupiące.
    7. Podawać z porcją sosu tatarskiego.