Składniki:
Instrukcja:
- Pozycja a podstawkę na środku piekarnika i podgrzej do 350 stopni.
- Dodaj masło do okrągłej blachy o średnicy 9 cali i włóż do ciepłego piekarnika, aż roztopiona, około 5 minut.
- Wyjmij z piekarnika i równomiernie posyp masłem brązowym cukrem.
- Dodaj figi, miąższem do góry.
- Posyp 1 łyżeczką rozmarynu.
- Wypełnij zakamarki kawałkami orzecha włoskiego.
- W średniej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól razem.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem na średnich obrotach aż do kremowej konsystencji.
- Ponieważ bardziej podobało mi się to ciasto z jajkami dodanymi w całości niż oddzielaniem i dodawaniem białka na końcu, ubijam jajka z cukrem przez dodatkowe 3 minuty, aż się spienią i uformują się małe bąbelki.
- Dodaj mieszankę mąki do ubitej masy i ubijaj, aż dobrze się połączą.
- Wlej ciasto równomiernie na owoce i wygładź łopatki.
- Piecz przez 35 do 40 minut lub do momentu, gdy ciasto zarumieni się, a wykałaczka środek wychodzi czysty.
- Umieść na ruszcie do ostygnięcia przez 10 minut.
- Uruchom tępy nóż wokół krawędzi patelni, aby poluzować ciasto.
- Odwróć ostrożnie na talerz.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Resztki są pyszne podgrzewane przez około 10 sekundy w kuchence mikrofalowej!
- Pyszne z odważną filiżanką javy lub szklanką chłodnego Chardonnay, jak ta Dolina Edny 2010 Paragon. Wyraźne, cytrusowe z nutą brzoskwini i niewielką ilością przypraw. Świetne parowanie z mocną cytryną bazy tego ciasta!
2010