Świeża figa, orzech włoski, ciasto z rozmarynem do góry nogami i chrupiące cytrusowe Chardonnay

Świeża figa, orzech włoski, ciasto z rozmarynem do góry nogami i chrupiące cytrusowe Chardonnay

Składniki:

  • ¼ C masło niesolone
  • ½ C jasnobrązowy cukier
  • 10 świeże dojrzałe figi, czubki usunięte, o połowę
  • 3 łyżeczki. drobno posiekany świeży rozmaryn, podzielony na pół
  • 4 do 5 łyżek. kawałki orzecha włoskiego
  • 1 C mąki, przesianej (przesiewanie daje lżejsze ciasto)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 3 duże jajka
  • 1 cukier granulowany C
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstrakt z cytryny
  • 2 łyżki. wódka cytronowa
  • skórka 1 cytryny
  • 1 łyżeczka. ekstrakt waniliowy
  • Instrukcja:

    1. Pozycja a podstawkę na środku piekarnika i podgrzej do 350 stopni.
    2. Dodaj masło do okrągłej blachy o średnicy 9 cali i włóż do ciepłego piekarnika, aż roztopiona, około 5 minut.
    3. Wyjmij z piekarnika i równomiernie posyp masłem brązowym cukrem.
    4. Dodaj figi, miąższem do góry.
    5. Posyp 1 łyżeczką rozmarynu.
    6. Wypełnij zakamarki kawałkami orzecha włoskiego.
    7. W średniej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól razem.
    8. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na średnich obrotach aż do kremowej konsystencji.
    9. Ponieważ bardziej podobało mi się to ciasto z jajkami dodanymi w całości niż oddzielaniem i dodawaniem białka na końcu, ubijam jajka z cukrem przez dodatkowe 3 minuty, aż się spienią i uformują się małe bąbelki.
    10. Dodaj mieszankę mąki do ubitej masy i ubijaj, aż dobrze się połączą.
    11. Wlej ciasto równomiernie na owoce i wygładź łopatki.
    12. Piecz przez 35 do 40 minut lub do momentu, gdy ciasto zarumieni się, a wykałaczka środek wychodzi czysty.
    13. Umieść na ruszcie do ostygnięcia przez 10 minut.
    14. Uruchom tępy nóż wokół krawędzi patelni, aby poluzować ciasto.
    15. Odwróć ostrożnie na talerz.
    16. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Resztki są pyszne podgrzewane przez około 10 sekundy w kuchence mikrofalowej!
    17. Pyszne z odważną filiżanką javy lub szklanką chłodnego Chardonnay, jak ta Dolina Edny 2010 Paragon. Wyraźne, cytrusowe z nutą brzoskwini i niewielką ilością przypraw. Świetne parowanie z mocną cytryną bazy tego ciasta!
    18. 2010