Świeża Tarta Pomidorowa

Świeża Tarta Pomidorowa

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka plus 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek stołowych masło, pokrojone w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 litry pomidorków winogronowych lub cherry, opłukane i wysuszone
  • 1/2 szklanki listków bazylii, podzielone
  • szk. posiekanej zielonej cebuli
  • 5 1/2 szklanki ostrego provolone, startego (lub fontiny)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375*.
    2. W robocie kuchennym wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i czwartą łyżeczkę soli. Mieszaj miksturę, aż będzie w bardzo małych kawałkach.
    3. Dodawaj jedno jajko i mieszaj, aż powstanie ciasto. To ciasto jest dość twarde, ale dobrze się układa.
    4. Zbierz ciasto w kulkę. Następnie wycisnąć ciasto na blachę do tarty, przykrywając wszystko. (Możesz rozwałkować ciasto do 30-calowego koła, jeśli chcesz.) Zaciśnij krawędzie i wstaw do lodówki na 30 minut.
    5. Z grubsza posiekaj 1/4 szklanki liści bazylii. Pozostałe liście bazylii ułóż w stos i pokrój w cienkie wstążki.
    6. W misce wymieszaj ser, majonez, posiekaną bazylię, zieloną cebulkę i pieprz.
    7. Posmaruj masa na dole tarta.
    8. Pokryj pomidorami winogronowymi i dociśnij.
    9. Piecz przez 30 minut, aż brzegi skórki staną się złocistobrązowe, a ser zacznie bulgotać.
    10. Ostudź przez minut, następnie posyp 1/4 szklanki pokrojoną w plasterki wstążki bazyliowe.
    11. Podawaj na ciepło.
    12. Podaj 6-8.