Szalenie Czekoladowe Ciasteczka Kanapkowe do Żucia

Szalenie Czekoladowe Ciasteczka Kanapkowe do Żucia

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1 szklanka słodko-gorzkiej czekolady
  • 1/4 łyżeczki proszku espresso/kawa rozpuszczalna
  • 3/4 szklanki cukru (dodaj więcej, jeśli lubisz bardziej słodkie) LUB zastąp ksylitolem
  • 1/4 szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 uncje sosu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/ 3 szklanki posiekanych prażonych migdałów
  • Instrukcja:

    1. Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
    2. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
    3. Rozpuść 1/2 C czekolady metodą dwu-bojlerową lub w kuchence mikrofalowej. Jeszcze gorące, dodaj espresso. Odstawić do ostygnięcia.
    4. W misce z mikserem na stojąco połącz cukier i masło na puszystą masę.
    5. Powoli dodaj ubite suche składniki i mieszaj, aż się połączą. Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i mus jabłkowy.
    6. Na koniec wymieszaj zachowane kawałki czekolady i prażone migdały
    7. Wlej mieszaninę do przygotowanego naczynia do pieczenia i rozprowadź na równomierną warstwę szpatułką
    8. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. i wyłóż trzy blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
    9. Wstaw do lodówki na 20-20 minuty lub do momentu, aż stanie się wystarczająco twarde, aby nie przykleiło się do palców.
    10. Wyjmij ciasto z lodówki i wsuń pergamin i ciasto na deskę do krojenia. Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój ciasto na równe kawałki.
    11. Nadaj każdemu kawałkowi nieco zaokrąglony kształt dłońmi i ułóż na przygotowanych blachach do pieczenia.
    12. Włóż do piekarnika i piecz przez 15(do żucia)-15(chrupiące)minuty. Lub do momentu, gdy powierzchnia się zwiąże, ale nadal będzie wystarczająco miękka po delikatnym naciśnięciu do środka.
    13. Pozostaw ciasteczka na blasze do pieczenia przez 20 minuty przed przeniesieniem ich na stojak, aby całkowicie ostygły.
    14. 350