Składniki:
Instrukcja:
- Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
- Rozpuść 1/2 C czekolady metodą dwu-bojlerową lub w kuchence mikrofalowej. Jeszcze gorące, dodaj espresso. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce z mikserem na stojąco połącz cukier i masło na puszystą masę.
- Powoli dodaj ubite suche składniki i mieszaj, aż się połączą. Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i mus jabłkowy.
- Na koniec wymieszaj zachowane kawałki czekolady i prażone migdały
- Wlej mieszaninę do przygotowanego naczynia do pieczenia i rozprowadź na równomierną warstwę szpatułką
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. i wyłóż trzy blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
- Wstaw do lodówki na 20-20 minuty lub do momentu, aż stanie się wystarczająco twarde, aby nie przykleiło się do palców.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wsuń pergamin i ciasto na deskę do krojenia. Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój ciasto na równe kawałki.
- Nadaj każdemu kawałkowi nieco zaokrąglony kształt dłońmi i ułóż na przygotowanych blachach do pieczenia.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 15(do żucia)-15(chrupiące)minuty. Lub do momentu, gdy powierzchnia się zwiąże, ale nadal będzie wystarczająco miękka po delikatnym naciśnięciu do środka.
- Pozostaw ciasteczka na blasze do pieczenia przez 20 minuty przed przeniesieniem ich na stojak, aby całkowicie ostygły.
350