Szarlotka

Szarlotka

Składniki:

  • 3 duże jabłka McIntosh, obrane, wydrążone i drobno posiekane
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 uncji (½ a 12-uncji opakowania) chipsów toffi
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Spryskaj naczynie do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cali sprayem do gotowania. miskę miksera, dokładnie wymieszaj olej, jajka i cukier. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy przesiać razem w misce, a następnie dodać do mieszanki oleju w mikserze, ubijając, aż dokładnie się wymieszają. Ciasto będzie gęste. Użyj solidnej łyżki, aby wymieszać kawałki jabłek. Zeskrob miksturę na przygotowaną patelnię, rozprowadzając ją równomiernie.
    2. Posyp wiórkami toffi na wierzchu, delikatnie wciskając je do ciasta.
    3. Piec przez 350 minut do 1 godziny, aż się zarumienią i lekko oderwij od boków patelni. Ostudź dokładnie i pokrój w kwadraty.