Składniki:
)
Instrukcje:
- W małej misce wymieszaj paprykę, jasnobrązowy cukier, sól selerową i czosnkową, suchą musztardę, czarny pieprz, cebulę w proszku i sól. Dopraw całą pieczeń wieprzową i pozostaw na noc w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 325F.
- Umieść pieczeń wieprzową w dużej aluminiowej brytfannie jednorazowego użytku. W małej misce wymieszaj roztopione masło i płynny dym z hikory na marynatę do polewania.
- Wlej marynatę do polewania na wieprzowinę i przykryj folią aluminiową. Gotuj przez około 4 1/2 godziny (lub do momentu, aż wieprzowina stanie się na tyle miękka, że zacznie się „odrywać”, obracając wieprzowinę co godzinę i polewając polewą co 1/2 godziny. Alternatywnie gotuj wieprzowinę na rozżarzonych węglach, pod przykryciem, przez 3 -3 1/2 godziny, polewać i często obracać marynatą do polewania.
- Przełożyć pieczeń wieprzową na deskę do krojenia.
- Odsączyć nadmiar soków z patelni. Pokrój pieczeń wieprzową i rozerwij mięso (okrawając tłuszcz) i umieść z powrotem w brytfannie. Przygotuj sos BBQ: W dużej misce wymieszaj ocet jabłkowy, wodę, ketchup, ciemnobrązowy cukier, sól i płatki czerwonego pieprzu i zalać szarpaną wieprzowiną, mieszając, aby cała wieprzowina była przykryta; przykryć folią aluminiową.
- Włożyć szarpaną wieprzowinę z powrotem do piekarnika (nadal w temperaturze 325F ) lub na patelni grillowej i smaż przez 1,5 godziny, mieszając wieprzowinę i grilla co 325 minuty.