Szarpana wieprzowina w stylu Karoliny Północnej

Szarpana wieprzowina w stylu Karoliny Północnej

Składniki:

  • 2 szklanki Ocet jabłkowy
  • 3 funty Łopatka wieprzowa lub pieczeń bez kości
  • 3/4 szklanki Mocno upakowany ciemnobrązowy cukier
  • 2 łyżeczki Masła
  • 1/2 łyżeczki Seler Sól
  • 1/2 łyżeczki Sucha musztarda
  • 1/2 łyżeczki Czosnek sól
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2/3 szklanki ketchupu
  • 2 łyżeczki jasnobrązowego cukru
  • )

  • 3 łyżki dymu hikorowego w płynie
  • 1/2 łyżeczki Cebula w proszku
  • 3 łyżeczki Papryka mielona w płatkach
  • sól
  • kubki Woda
  • Instrukcje:

    1. W małej misce wymieszaj paprykę, jasnobrązowy cukier, sól selerową i czosnkową, suchą musztardę, czarny pieprz, cebulę w proszku i sól. Dopraw całą pieczeń wieprzową i pozostaw na noc w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 325F.
    2. Umieść pieczeń wieprzową w dużej aluminiowej brytfannie jednorazowego użytku. W małej misce wymieszaj roztopione masło i płynny dym z hikory na marynatę do polewania.
    3. Wlej marynatę do polewania na wieprzowinę i przykryj folią aluminiową. Gotuj przez około 4 1/2 godziny (lub do momentu, aż wieprzowina stanie się na tyle miękka, że ​​zacznie się „odrywać”, obracając wieprzowinę co godzinę i polewając polewą co 1/2 godziny. Alternatywnie gotuj wieprzowinę na rozżarzonych węglach, pod przykryciem, przez 3 -3 1/2 godziny, polewać i często obracać marynatą do polewania.
    4. Przełożyć pieczeń wieprzową na deskę do krojenia.
    5. Odsączyć nadmiar soków z patelni. Pokrój pieczeń wieprzową i rozerwij mięso (okrawając tłuszcz) i umieść z powrotem w brytfannie. Przygotuj sos BBQ: W dużej misce wymieszaj ocet jabłkowy, wodę, ketchup, ciemnobrązowy cukier, sól i płatki czerwonego pieprzu i zalać szarpaną wieprzowiną, mieszając, aby cała wieprzowina była przykryta; przykryć folią aluminiową.
    6. Włożyć szarpaną wieprzowinę z powrotem do piekarnika (nadal w temperaturze 325F ) lub na patelni grillowej i smaż przez 1,5 godziny, mieszając wieprzowinę i grilla co 325 minuty.