Zwlekałem z przygotowaniem tego konkretnego dania, a nawet napisałem na Twitterze o użyteczności zwlekania, a ludzie pokochali ten tweet. „Nie jestem prokrastynatorem. Czekam ostatnią sekundę, aby wykonać swoją pracę, ponieważ będę starsza, a przez to mądrzejsza”. W tym przypadku można śmiało powiedzieć, że byłem zdecydowanie mądrzejszy. Miałem zamiar zaprezentować to danie w zwykły, nudny sposób na sałacie, ale zdecydowałem się na tykwę. Jeśli masz w domu kilka tykw i urządzasz przyjęcie w tę Wielkanoc, zdecydowanie powinieneś poprosić kelnerów o rozdawanie szaszłyków podczas przystawki na przyjęciu. Myślę, że daje dramatyczny efekt.
Składniki
1/4 funta piersi kurczaka bez skóry
2 średniej wielkości mango (lub plastry mango w puszkach)
1,5 łyżka stołowa mieszanka pieprzu Suya
1 kostka Maggi
1 łyżka suchej papryki (płatki chili)
1 łyżka oleju roślinnego
Metoda
Pokrój pierś kurczaka w kostkę i ułóż na paluszki
Podpal grill lub piekarnik
Połóż pierś z kurczaka na grillu, aby trochę się podgrzać
Wymieszaj wszystkie przypraw w misce swoim olejem roślinnym.
Z posmaruj mieszanką pierś kurczaka z obu stron.
Odwracaj się od czasu do czasu, gdy brązowieje, aż się ugotuje. (Zazwyczaj, gdy kurczak nie jest różowy)
Poradziłbym układać mango po upieczeniu kurczaka, ale jeśli mango jest jędrne, możesz je również grillować. Istnieje duża szansa, że mango w puszkach nie będzie twarde.
Podawać samodzielnie jako przystawkę lub z ryżem pikantnym 🙂
PS: Tak Nie dodawaj soli do tego przepisu, ponieważ pieprz Suya i Maggi miały dla mnie dość przypraw. Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco słony, możesz dodać trochę do swojej mieszanki.