Szaszłyk z kurczaka i mango

Szaszłyk z kurczaka i mango

Zwlekałem z przygotowaniem tego konkretnego dania, a nawet napisałem na Twitterze o użyteczności zwlekania, a ludzie pokochali ten tweet. „Nie jestem prokrastynatorem. Czekam ostatnią sekundę, aby wykonać swoją pracę, ponieważ będę starsza, a przez to mądrzejsza”. W tym przypadku można śmiało powiedzieć, że byłem zdecydowanie mądrzejszy. Miałem zamiar zaprezentować to danie w zwykły, nudny sposób na sałacie, ale zdecydowałem się na tykwę. Jeśli masz w domu kilka tykw i urządzasz przyjęcie w tę Wielkanoc, zdecydowanie powinieneś poprosić kelnerów o rozdawanie szaszłyków podczas przystawki na przyjęciu. Myślę, że daje dramatyczny efekt.

Składniki

1/4 funta piersi kurczaka bez skóry

2 średniej wielkości mango (lub plastry mango w puszkach)

1,5 łyżka stołowa mieszanka pieprzu Suya

1 kostka Maggi

1 łyżka suchej papryki (płatki chili)

1 łyżka oleju roślinnego

Metoda

Pokrój pierś kurczaka w kostkę i ułóż na paluszki

Podpal grill lub piekarnik

Połóż pierś z kurczaka na grillu, aby trochę się podgrzać

Wymieszaj wszystkie przypraw w misce swoim olejem roślinnym.

grilled chicken mix

Z posmaruj mieszanką pierś kurczaka z obu stron.

rubbing seasoning on grilled chicken

Odwracaj się od czasu do czasu, gdy brązowieje, aż się ugotuje. (Zazwyczaj, gdy kurczak nie jest różowy)

Poradziłbym układać mango po upieczeniu kurczaka, ale jeśli mango jest jędrne, możesz je również grillować. Istnieje duża szansa, że ​​mango w puszkach nie będzie twarde.

Podawać samodzielnie jako przystawkę lub z ryżem pikantnym 🙂

Chicken and mango skewers

PS: Tak Nie dodawaj soli do tego przepisu, ponieważ pieprz Suya i Maggi miały dla mnie dość przypraw. Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco słony, możesz dodać trochę do swojej mieszanki.
grilled chicken mix

Czytaj więcej