Składniki:
- 1 pęczek Yu Choy
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżka mielonej suszonej kurkumy
- 1 limonka
- 1 1 /2 funty fileta z łososia
Instrukcja:
-
- Usuń skórę z fileta z łososia i odetnij wszelkie brązowe, tłuste obszary.
- Umieść 8 bambusowych szaszłyków w filecie, biegnąc od grubej strony do cienkiej, około 1,5 cala od siebie. Następnie pokroić filet tak, aby na szaszłykach były pojedyncze kawałki łososia. Z pozostałych składników, w tym soku z limonki i skórki, zrobić sos. Najłatwiej też zmielić imbir, przekładając go przez prasę do czosnku. Możesz dostosować mieszankę składników do własnych upodobań.
- Włóż łososia do głębokiej miski lub torebki strunowej i marynuj w około połowie sosu, pozostawiając resztę do podania. Wstaw do lodówki przez 30 minut do godziny, więcej rozłoży rybę i sprawi, że trochę się „ugotuje” w soku z limonki. Szaszłyki z grilla na dużym ogniu i podawać. Zjedz ze schłodzonym surowym Yu Choy, którym zawijasz kawałki ryby i skrop pozostałym sosem.