Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 45
- Rozwiń jedną skórkę ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni i ułóż ciasto talerz na skórkę. Używając talerza do ciasta jako wzoru, odetnij spód talerza do ciasta za pomocą noża do masła. (To utworzy środkową skórkę w twoim cieście/szewc).
- Umieść to koło na blasze wyłożonej pergaminem, papierem woskowanym lub folią aluminiową.
- Umieść to na środkowej półce piekarnika i piecz, aż ciasto będzie suche i lekko zrumienione, a na powierzchni pojawią się małe bąbelki przez około minut. Odłóż ciasto na bok, aby ostygło.
- Na talerz do ciasta umieść jedną schłodzoną ciasto i pozwól, aby dodatek zawisł nad krawędziami.
- Rozwiń ostatnie ciasto Wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i pokrój w paski o szerokości 1 cala.
- W małej misce wymieszaj cukier z mąką i odstaw na bok. Wymieszaj wanilię z filiżanką wody.
- Posyp jeżyny na dolną skórkę ciasta, która znajduje się na talerzu do ciasta.
- Posyp połowę mieszanki cukru na jagody i połowę wody wymieszać na jagody. Rozsyp kawałki masła również na jagody.
- Ułóż wstępnie upieczoną skórkę w cieście na wierzchu jagód i powtórz krok 5 powyżej, rozrzucając pozostałe jagody, cukier, wodę i masło.
- Korzystając z pasków pokrojonego ciasta, utkaj wierzch ciasta. Zwilżając palce wodą, zwilż spód każdego paska, gdzie przyklei się do dolnej skórki ciasta i ściśnij. Obchodząc płytę do ciasta, zaciśnij dolną krawędź i górną krawędź razem. Używając pędzla do ciasta, posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem.
- Posyp surowym cukrem.
- Ułóż ciasto na blasze do pieczenia, aby złapać kapie i umieść na dolnym ruszcie piekarnika.
- Piecz przez min w 450, a następnie zmniejsz ogień do 45 przez kolejne 45 minuty lub do momentu, gdy nadzienie będzie soczyste i zacznie bulgotać przez paski ciasta.
- Umieść na stojaku chłodzącym lub złożonym ręczniku kuchennym i pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 20 minut.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.