Szewc Ciasto Jeżynowe

Szewc Ciasto Jeżynowe

Składniki:

  • 3 schłodzone skórki do ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki uniwersalnej mąki
  • 2 łyżeczki prawdziwego ekstraktu waniliowego
  • 5 kubków jeżyny – preferowane świeże – mrożone też ok (około 1,5 funta)
  • 2 łyżki zimnego masła posiekanego na małe kawałki
  • 1 jajko – ubite
  • 1 łyżka cukru surowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 45
    2. Rozwiń jedną skórkę ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni i ułóż ciasto talerz na skórkę. Używając talerza do ciasta jako wzoru, odetnij spód talerza do ciasta za pomocą noża do masła. (To utworzy środkową skórkę w twoim cieście/szewc).
    3. Umieść to koło na blasze wyłożonej pergaminem, papierem woskowanym lub folią aluminiową.
    4. Umieść to na środkowej półce piekarnika i piecz, aż ciasto będzie suche i lekko zrumienione, a na powierzchni pojawią się małe bąbelki przez około minut. Odłóż ciasto na bok, aby ostygło.
    5. Na talerz do ciasta umieść jedną schłodzoną ciasto i pozwól, aby dodatek zawisł nad krawędziami.
    6. Rozwiń ostatnie ciasto Wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i pokrój w paski o szerokości 1 cala.
    7. W małej misce wymieszaj cukier z mąką i odstaw na bok. Wymieszaj wanilię z filiżanką wody.
    8. Posyp jeżyny na dolną skórkę ciasta, która znajduje się na talerzu do ciasta.
    9. Posyp połowę mieszanki cukru na jagody i połowę wody wymieszać na jagody. Rozsyp kawałki masła również na jagody.
    10. Ułóż wstępnie upieczoną skórkę w cieście na wierzchu jagód i powtórz krok 5 powyżej, rozrzucając pozostałe jagody, cukier, wodę i masło.
    11. Korzystając z pasków pokrojonego ciasta, utkaj wierzch ciasta. Zwilżając palce wodą, zwilż spód każdego paska, gdzie przyklei się do dolnej skórki ciasta i ściśnij. Obchodząc płytę do ciasta, zaciśnij dolną krawędź i górną krawędź razem. Używając pędzla do ciasta, posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem.
    12. Posyp surowym cukrem.
    13. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia, aby złapać kapie i umieść na dolnym ruszcie piekarnika.
    14. Piecz przez min w 450, a następnie zmniejsz ogień do 45 przez kolejne 45 minuty lub do momentu, gdy nadzienie będzie soczyste i zacznie bulgotać przez paski ciasta.
    15. Umieść na stojaku chłodzącym lub złożonym ręczniku kuchennym i pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 20 minut.
    16. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.