Szpinak Wodny Stir-Fry Z Pastą Krewetkową (Belacan Kangkung)

Szpinak Wodny Stir-Fry Z Pastą Krewetkową (Belacan Kangkung)

Składniki:

  • szpinak wodny (ong choi), 300g-400g
  • łyżka oliwy z oliwek, 2
  • Sól do smaku
  • Czerwone chilli, 3
  • Czosnek, 2 goździki
  • Shalloty, 4 -5
  • łyżka pasty Belacan/suszone krewetki (tosty), 1
  • łyżka wody, 2
  • Instrukcja:

    1. Umyj choi/kangkung/szpinak wodny i pokrój na 2-3 cale długości. Odstawić.
    2. Zmiel chilli, czosnek, szalotki i pastę belacan/suszone krewetki.
    3. Rozgrzać olej na woku/rondlu, a następnie podsmażyć pastę przyprawową, aż będzie pachniała.
    4. Dodaj krewetki tygrysie, mieszaj i gotuj, aż krewetki staną się pomarańczowe/różowe.
    5. Dodaj ong choi/kangkung/szpinak wodny i wodę, wymieszaj i dobrze wymieszaj .
    6. Dopraw solą.
    7. Smażyć na dużym ogniu przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
    8. Podawać na gorąco z gotowanym ryżem.
    9. 400