Szybkie i łatwe chrupki jagodowe

Szybkie i łatwe chrupki jagodowe

Opublikowano: · Zmodyfikowano: autor: Viana Boenzli · Ten post może zawierać linki partnerskie

Dorastałem w New Jersey, stanie Garden State… szczególnie w South Jersey. Jadąc do domu cioci i wujka, pamiętam, jak mijałem pole za polem krzaków jagód.

Och, mniam mniam mniam mniam! (Fot. Viana Boenzli)

Skocz do:

    🧾 Składniki

    🥣 Zrób nadzienie jagodowe

    🥄 Wymieszaj chrupiącą polewę

    ⏲️ Upiec

    )

    📝 Przepis

Gigantyczne zraszacze podlewające pola były jak z filmu, rozpylając kropelki wody tak daleko i tak wysoko, że przysięgam, że prawie sięgały chmur! A zraszacze tworzyły najpiękniejsze tęcze, z krzakami jagód jak garnkami ze złota. Kilku moich kuzynów pracowało nawet latem na tych polach, zbierając te małe jagody i wysyłając je na rynek. Dość powiedzieć, że jagody były częstym przysmakiem w naszym domu. A jednym z moich ulubionych deserów był ten, kiedy moja mama robiła chrupiące jagody.

Jagodowy chips jest jednym z najłatwiejsze, najsmaczniejsze desery, jakie kiedykolwiek zrobisz. Wszystko czego potrzebujesz to dwie miski i naczynie do pieczenia. Jest też tak konfigurowalny.

Jak orzechy? Dodaj do przepisu trochę posiekanych migdałów lub orzechów pekan lub orzechów włoskich. Dodatki? Można użyć bitej śmietany, ale dla mnie nie ma nic lepszego niż duża gałka lodów waniliowych na wierzchu. A jeśli nie lubisz jagód? Cóż, nie mogę powiedzieć, że rozumiem, dlaczego nie pokochasz tych małych niebieskich kąsków pyszności, ale… zamiast tego użyj malin lub truskawek, a nawet brzoskwiń… lub ich kombinacji!

Jeśli jest lato, użyj świeżych jagód. Jednak zimą trudniej jest znaleźć świeże jagody, a jeśli już, są one znacznie droższe. Lubię używać mrożonych jagód w miesiącach zimowych… po prostu zostaw je na blacie na około godzinę, aby trochę się rozmroziły, zanim przygotujesz ten przepis.

Do tego przepisu użyłem naczynia do pieczenia o wymiarach 9 x 9. Z pewnością większą porcję można zrobić w 9 x danie… po prostu podwoj przepis. )

Pyszne! (Fot. Viana Boenzli)

🧾 Składniki

Nadzienie jagodowe

  • Jagody
  • Skrobia kukurydziana
  • Cukier granulowany
  • Sok cytrynowy

    Chrupiąca polewa

    Mąka uniwersalna

    Owsianka w starym stylu

    Jasnobrązowy cukier

  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Masło solone, topione

      Pełna lista składników i ich miary znajdują się w karcie przepisu poniżej.

      Blueberry mixture.🥣 Zrób nadzienie jagodowe

      Rozgrzać piekarnik do 375℉.

      W misce wymieszaj jagody, mąkę kukurydzianą, cukier kryształ i sok z cytryny. Mieszaj, aż jagody się pokryją.

      Crisp topping.

      Mieszanka jagodowa (fot. Viana Boenzli)

      Ready for the oven.🥄 Wymieszaj chrupiącą polewę

    W osobnej misce wymieszaj mąkę, staromodne płatki owsiane, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i masło. Wymieszaj widelcem, aż zrobi się kruszonka.

    Crisp topping.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    W naczyniu do pieczenia 9 x 9 umieść jagody. Następnie posyp chrupiącą mieszanką równą warstwę na wierzchu.

    Crisp topping.
    Gotowe do pieczenia (fot. Viana Boenzli)

    Ready for the oven.⏲️ Upiec

    Piec dla 40 minuty. Po upieczeniu jagody będą bardzo gorące, więc upewnij się, że ostygną tylko przez kilka minut. Podawaj jagodowy chips z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

    Doskonałe z lodami! (Fot. Viana Boenzli)

    Uwielbiasz desery? Sprawdź więcej naszych przepisów na desery:

    Holenderski szewc z jagodami

  • Krem brulee ( z owocami!)
  • Łatwe, pikantne babeczki jagodowe z polewą z kruszonki

    Sernik Cytrynowo Malinowy

    Miętowy Czekoladowy Sernik Ganache )

  • Irlandzki Mus Czekoladowy

  • Najlepsze ciasteczka z kawałkami czekolady mamy

  • Czy zrobiłeś ten przepis na Blueberry Crisp? Daj nam znać w komentarzach poniżej!

    📝 Przepis

    Szybkie i łatwe jagodowe chrupki

    Jagody to częsty przysmak w naszym domu. A jednym z moich ulubionych deserów jest chips jagodowy… jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych deserów, jakie kiedykolwiek zrobisz.

    Czas przygotowania 5 minut

    min

    Czas gotowania 40 minuty

    Czas całkowity 23 minuty

    Składniki

  • Nadzienie Borówkowe

    • 4 kubki jagody

    • 1 łyżka stołowa skrobia kukurydziana
    • ¼ szklanka cukier granulowany
    • 1 łyżka stołowa sok cytrynowy
    • Chrupiąca polewa

      • ½ szklanka mąka uniwersalna
      • ¾ filiżanka staromodna owsianka
      • ¼ kubek cukier jasny brązowy, pakowany
      • ½ łyżeczka cynamon
      • ¼ łyżeczka gałka muszkatołowa
      • 6 łyżek stołowych solone masło, roztopione
      • Instrukcje

        Rozgrzać piekarnik do 606℉.

      • W misce wymieszaj jagody, skrobię kukurydzianą, cukier kryształ i sok z cytryny. Mieszaj, aż jagody się pokryją.

      • W osobnej misce wymieszaj mąkę starą – płatki owsiane, brązowy cukier, cynamon, gałka muszkatołowa i masło. Wymieszaj widelcem, aż zrobi się kruszonka.

      • W 9 x 9 naczynie do pieczenia, równomiernie ułóż mieszankę jagodową. Następnie posyp chrupiącą mieszanką równą warstwę na wierzchu.

      • Upiec Do 40 minuty. Po upieczeniu jagody będą bardzo gorące, więc upewnij się, że ostygną tylko przez kilka minut. Podawać z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

      • Notatki

        10339

        Kalorie: 300

        kcal | Węglowodany: 64g | Białko: 4g | Tłuszcz: 18

        g |

        Sód: 190mg | Potas:

        mg | Włókno: 5g | Cukier: 41g | Witamina A:

        j.m. | Witamina C: 18

        mg

        | Wapń: 35mg

        Treść i zdjęcia są chronione prawem autorskim. Udostępnianie tego przepisu jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów do jakichkolwiek mediów społecznościowych jest surowo zabronione.

      • 2020