Tabbouleh Sałatka quinoa

Tabbouleh Sałatka quinoa

Składniki:

  • 1 szklanka niegotowanej komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 4 posiekane zielone cebulki
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1/2 dużego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty pakowanej luzem
  • 1/8 szklanki świeżej pietruszki, drobno mielone
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny lub mniej (do smaku- bardzo lubię!)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • Świeżo popękany czarny pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Doprowadź wodę do wrzenia w średnim rondlu.
    2. Dodaj komosę ryżową i wymieszaj. Przykryj i zmniejsz ciepło. Gotuj komosę ryżową na średnim ogniu, aż cała woda się ugotuje, około minut. Mieszaj od czasu do czasu. Uważaj, aby nie spalić swojej komosy ryżowej. Pozostaw do ostygnięcia.
    3. Umieść schłodzoną komosę ryżową w dużej misce (najlepiej coś z hermetyczną pokrywką).
    4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj, aż będą bardzo dobrze wymieszane . Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
    5. Wymieszaj ponownie przed podaniem.
    6. Może być przechowywany pod przykryciem w lodówce przez dwa lub trzy dni. Ale najlepiej pierwszego dnia, kiedy warzywa są jeszcze świeże i chrupiące!
    7. 039