Tajska sałatka warzywna z dressingiem orzechowym i chrupiącymi wontonami

Tajska sałatka warzywna z dressingiem orzechowym i chrupiącymi wontonami

Składniki:

  • 10 kwadratowe opakowania typu wonton
  • 1/2 t. Chińskie pięć przypraw
  • szczypta cayenne
  • 1 szkl. prażone na sucho niesolone orzeszki ziemne, podzielone
  • 1/2 c. olej rzepakowy, podzielony
  • 3 T. świeży sok z limonki
  • 1 T. sos rybny
  • 2 t. cukier jasny brązowy
  • 1 t. sriracha
  • 1/2 t. drobno posiekany imbir
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała główka kapusty pekińskiej, rozdrobnionej (ok. 3 szkl.)
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 6 oz. groszek śnieżny, oczyszczony, pokrojony w plastry po przekątnej o grubości około 1/2 cala
  • 1 papryka, cienko pokrojony
  • 1 szkl. marchewka w julienkach
  • 1 szkl. cienko pokrojona szalotka
  • 1/2 szkl. liście kolendry
  • Instrukcje:

  • Wykonaj chrupiące wontony: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni f.
  • Ułóż wontony na dużej blasze do pieczenia. Lekko spryskaj sprayem do gotowania i posyp chińską przyprawą pięciu przypraw i pieprzem cayenne. Odwróć wontony i powtórz. Ułóż wszystkie skórki wonton jedna na drugiej i pokrój w paski o szerokości 1/2-3/4 cala.
  • Rozłóż paski w równej warstwie z powrotem na blasze do pieczenia.
  • Piecz – minuty, aż będą chrupiące i złocistobrązowe, przewracając paski w połowie pieczenia i obracając blachę do pieczenia . (Uważaj, aby się nie przypaliły)
  • Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przed użyciem.
  • Przygotuj dressing: W dzbanku blendera dodaj 1/2 szkl. orzeszki ziemne i 2 łyżki oleju rzepakowego. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji przez około minutę, w razie potrzeby zeskrobując ze ścianek dzbanka blendera.
  • Dodaj pozostały olej rzepakowy, sok z limonki, sos rybny, brązowy cukier, sriracha, imbir i czosnek . Zmiksuj na gładką masę.
  • W dużej misce połącz wszystkie warzywa.
  • Dodaj dressing i pozostałe 1/2 szkl. orzeszki ziemne. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Wontony można dodać do sałatki lub zarezerwować je do pokruszenia na poszczególne porcje.