Tajska sałatka warzywna z dressingiem orzechowym i chrupiącymi wontonami
Składniki:
10 kwadratowe opakowania typu wonton
1/2 t. Chińskie pięć przypraw
szczypta cayenne
1 szkl. prażone na sucho niesolone orzeszki ziemne, podzielone
1/2 c. olej rzepakowy, podzielony
3 T. świeży sok z limonki
1 T. sos rybny
2 t. cukier jasny brązowy
1 t. sriracha
1/2 t. drobno posiekany imbir
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 mała główka kapusty pekińskiej, rozdrobnionej (ok. 3 szkl.)
1/2 małej główki czerwonej kapusty
6 oz. groszek śnieżny, oczyszczony, pokrojony w plastry po przekątnej o grubości około 1/2 cala
1 papryka, cienko pokrojony
1 szkl. marchewka w julienkach
1 szkl. cienko pokrojona szalotka
1/2 szkl. liście kolendry
Instrukcje:
Wykonaj chrupiące wontony: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni f.
Ułóż wontony na dużej blasze do pieczenia. Lekko spryskaj sprayem do gotowania i posyp chińską przyprawą pięciu przypraw i pieprzem cayenne. Odwróć wontony i powtórz. Ułóż wszystkie skórki wonton jedna na drugiej i pokrój w paski o szerokości 1/2-3/4 cala.
Rozłóż paski w równej warstwie z powrotem na blasze do pieczenia.
Piecz – minuty, aż będą chrupiące i złocistobrązowe, przewracając paski w połowie pieczenia i obracając blachę do pieczenia . (Uważaj, aby się nie przypaliły)
Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przed użyciem.
Przygotuj dressing: W dzbanku blendera dodaj 1/2 szkl. orzeszki ziemne i 2 łyżki oleju rzepakowego. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji przez około minutę, w razie potrzeby zeskrobując ze ścianek dzbanka blendera.
Dodaj pozostały olej rzepakowy, sok z limonki, sos rybny, brązowy cukier, sriracha, imbir i czosnek . Zmiksuj na gładką masę.
W dużej misce połącz wszystkie warzywa.
Dodaj dressing i pozostałe 1/2 szkl. orzeszki ziemne. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Wontony można dodać do sałatki lub zarezerwować je do pokruszenia na poszczególne porcje.