Tajska Sałatka Z Kiełbasą

Tajska Sałatka Z Kiełbasą

Składniki:

  • 6 kiełbasek chińskich
  • 2 duże ogórki
  • 1 szklanka świeżych kiełków fasoli
  • 4 zielone cebule
  • Świeża natka pietruszki lub liście kolendry do dekoracji
  • 1 cienko pokrojona ostra, świeża czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
  • Gotowany ryż jaśminowy
  • )

  • 1/2 szklanki świeżego soku z limonki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sos sojowy
  • Instrukcje:

    1. W a małej misce, połączyć składniki dressingu i mieszać, aż cukier się rozpuści. W razie potrzeby spróbuj i dostosuj więcej cukru lub sosu rybnego (niektóre limonki są bardziej cierpkie niż inne). Odłóż na bok.
    2. Kiełbasę pokrój cienko po przekątnej.
    3. Umieść na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu i smaż, aż brzegi lekko się zrumienią, a kiełbasa będzie ugotowana przez około 5 minut. Nie gotuj. Odstawić do ostygnięcia
    4. Ogórki obrać, pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do dużej miski. Cienko pokrój zieloną cebulę po przekątnej i dodaj do miski.
    5. Dodaj kiełki fasoli, ugotowaną kiełbasę i sos. Lekko wymieszaj i podawaj na talerzach z ryżem jaśminowym na tym samym talerzu.
    6. W razie potrzeby udekoruj kilkoma plasterkami ostrej papryczki chili i kilkoma liśćmi świeżej pietruszki lub kolendry.
    7. Sałatka dla 2 osób.