Tajska Zupa Kokosowo Curry z Soczewicy
Składniki:
1/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 puszka kokosa mleko (nie polecam lekkiego)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
1 szklanka czerwonej soczewicy, przebranej na pestki i dobrze wypłukanej
1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku
1 cal średni słodki ziemniak, pokrojony na ½ kawałka
2 łyżeczki tajskiej pasty red curry (jeśli lubisz ostre, użyj pełnych 2 łyżeczek)
1/4 łyżeczki kurkumy
6 filiżanek wody
Instrukcje:
- Rozgrzej oliwę w średnim rondlu.
- Dodaj cebulę, imbir i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną, około 3-4 minut. Dodaj tajską pastę curry z czerwonego curry i gotuj kilka minut lub do pachnięcia.
- Dodaj wodę, soczewicę, bataty i kurkumę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średnio-niski, przykryć i gotować około 20-20 minut lub do momentu, gdy soczewica i bataty będą miękkie .
- Dodać sól i zamieszać w mleku kokosowym. Gotuj jeszcze pięć minut.
- Udekoruj świeżą kolendrą.
039