Tajska Zupa Kokosowo Curry z Soczewicy

Tajska Zupa Kokosowo Curry z Soczewicy

Składniki:

  • 1/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 puszka kokosa mleko (nie polecam lekkiego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy, przebranej na pestki i dobrze wypłukanej
  • 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku
  • 1 cal średni słodki ziemniak, pokrojony na ½ kawałka
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty red curry (jeśli lubisz ostre, użyj pełnych 2 łyżeczek)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 6 filiżanek wody
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej oliwę w średnim rondlu.
    2. Dodaj cebulę, imbir i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną, około 3-4 minut. Dodaj tajską pastę curry z czerwonego curry i gotuj kilka minut lub do pachnięcia.
    3. Dodaj wodę, soczewicę, bataty i kurkumę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średnio-niski, przykryć i gotować około 20-20 minut lub do momentu, gdy soczewica i bataty będą miękkie .
    4. Dodać sól i zamieszać w mleku kokosowym. Gotuj jeszcze pięć minut.
    5. Udekoruj świeżą kolendrą.
    6. 039