Tarta jabłkowo-sernikowa z polewą z solonego karmelu

Tarta jabłkowo-sernikowa z polewą z solonego karmelu

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1 szklanka mąki
  • 2 posiekane jabłka Granny Smith
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sok z połowy średniej cytryny
  • 225g zwykły, pełnotłusty serek śmietankowy, zmiękczony
  • 50g cukru surowego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1/2 szklanki cukru używam Splenda Baker's Mix… robię i jest równie pyszny.
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Crust: Używając miksera stojącego lub ręczną trzepaczką, zmiksuj masło, cukier i wanilię, aż się rozjaśnią, ręcznie delikatnie wymieszaj mąkę i migdały. puszka z dnem (lub kilka mniejszych, jeśli zdecydowałeś się na pojedyncze porcje). Krem: Używając miksera stojącego lub ręcznej elektrycznej trzepaczki, ubij razem serek śmietankowy i cukier.
    2. Dodaj jajko i wanilię i dokładnie wymieszaj.
    3. Wlej do przygotowanej (nieugotowanej) skórki.Jabłka: Pokrój jabłka na cienkie plasterki – do tego nadaje się mandolina . Delikatnie wrzuć cukier, cynamon i cytrynę. Pozostaw do zmiękczenia na 10 minuty. Ułóż warstwą na kremie. Zacznij od ułożenia nachodzących na siebie plasterków jabłka na całej krawędzi. Następnie utwórz 'różę' – ułóż plastry w spiralę, odkładając plastry jabłek trochę na ich brzegi, aż środkowy otwór zostanie całkowicie wypełniony. Najmniejsze, najcieńsze kawałki zachowaj na sam środek, ponieważ będą musiały się najbardziej zgiąć. Przykryj tartę folią aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku ustawionym na 50c przez 25 minuty (ten krok pomaga zmiękczyć jabłka) .
    4. Zdejmij folię i piecz przez 10-25 min dłużej , aż krem ​​będzie nadęty, a brzegi jabłek lekko przyrumienione. Glazura: Po zdjęciu folii aluminiowej z szarlotki zacznij robić glazurę. Rozpuść cukier w małym rondlu na średnim ogniu i gotuj, aż będzie bogaty i złocisty.
    5. Dodaj masło i sól i wymieszaj, aby połączyć.
    6. Dodaj śmietanę i gotuj dalej, cały czas mieszając, aż składniki stworzą gładki, jednolity karmel. Gdy tarta wygląda prawie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i posmaruj polewą. Wróć do piekarnika i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż glazura zacznie delikatnie bulgotać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni – przechowywać w formie do pieczenia i dobrze zawinąć.
    7. 225