Składniki:
Instrukcje:
- Crust: Używając miksera stojącego lub ręczną trzepaczką, zmiksuj masło, cukier i wanilię, aż się rozjaśnią, ręcznie delikatnie wymieszaj mąkę i migdały. puszka z dnem (lub kilka mniejszych, jeśli zdecydowałeś się na pojedyncze porcje). Krem: Używając miksera stojącego lub ręcznej elektrycznej trzepaczki, ubij razem serek śmietankowy i cukier.
- Dodaj jajko i wanilię i dokładnie wymieszaj.
- Wlej do przygotowanej (nieugotowanej) skórki.Jabłka: Pokrój jabłka na cienkie plasterki – do tego nadaje się mandolina . Delikatnie wrzuć cukier, cynamon i cytrynę. Pozostaw do zmiękczenia na 10 minuty. Ułóż warstwą na kremie. Zacznij od ułożenia nachodzących na siebie plasterków jabłka na całej krawędzi. Następnie utwórz 'różę' – ułóż plastry w spiralę, odkładając plastry jabłek trochę na ich brzegi, aż środkowy otwór zostanie całkowicie wypełniony. Najmniejsze, najcieńsze kawałki zachowaj na sam środek, ponieważ będą musiały się najbardziej zgiąć. Przykryj tartę folią aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku ustawionym na 50c przez 25 minuty (ten krok pomaga zmiękczyć jabłka) .
- Zdejmij folię i piecz przez 10-25 min dłużej , aż krem będzie nadęty, a brzegi jabłek lekko przyrumienione. Glazura: Po zdjęciu folii aluminiowej z szarlotki zacznij robić glazurę. Rozpuść cukier w małym rondlu na średnim ogniu i gotuj, aż będzie bogaty i złocisty.
- Dodaj masło i sól i wymieszaj, aby połączyć.
- Dodaj śmietanę i gotuj dalej, cały czas mieszając, aż składniki stworzą gładki, jednolity karmel. Gdy tarta wygląda prawie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i posmaruj polewą. Wróć do piekarnika i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż glazura zacznie delikatnie bulgotać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni – przechowywać w formie do pieczenia i dobrze zawinąć.
225