Tarty z dżemem

Tarty z dżemem

Składniki:

  • 2/3 szklanki masła lub zmiękczonej margaryny
  • 4 uncje serka śmietankowego
  • 1 dżem lub konfitury
  • 1 łyżeczka cytryny sok
  • 1 łyżka czystego syropu klonowego
  • 1 szklanka Niebielonej mąki
  • Instrukcja:

    1. Roztop masło. Zmiksuj serek śmietankowy, syrop klonowy i sok z cytryny.
    2. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Schłodź przez noc.
    3. Rozwałkuj ciasto do grubości 1/4 cala.
    4. Pokrój na 3-calowe krążki. Zrób wcięcie pośrodku każdego. Łyżką dżemu do każdego nacięcia.
    5. Piecz na posmarowanych olejem blaszkach w 450 stopniach przez 12 minuty. Skórka powinna być złotobrązowa i ewentualnie łuszcząca się. Jeśli nie, wróć za kilka minut. Robi 12
    6. 450