Torebka budyniowa z porzeczkami

Torebka budyniowa z porzeczkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 sztyft niesolonego masła (125 g)
  • 125 gramów białej mąki
  • 125 gramów porzeczek (użyłam aronii)
  • 125 gramów cukier biały
  • waniliowy
  • Instrukcje:

    1. Rozbij jajka do miski i ubij je. Nie ubijaj ich i nie ubijaj na pianę. Wystarczy je wygładzić w misce. Ponieważ jaja są jedynym materiałem rosnącym w mieszance, ten manewr jest lepszy niż przesadzenie.
    2. Następnie wszystko dobrze wymieszaj w dużym pojemniku. Ponieważ mieszanka może być trudna do połączenia za pomocą łyżki, nie ma nic przeciwko temu, aby włożyć ją rękami i naprawdę ją larrupować.
    3. W ten sposób zwróć uwagę na torebkę z budyniem. Namocz bawełniany kwadrat w ciepłej wodzie i wyciśnij go stosunkowo do sucha.
    4. Połóż go płasko na stole kuchennym i dobrze posyp mąką wierzchnią stronę. Spowoduje to powstanie wilgotnej warstwy mąki na tkaninie, która jest niezbędna do późniejszego usunięcia budyniu z torebki. Strząsnąć nadmiar mąki.
    5. Teraz wrzuć masę budyniową na środek szmatki. Mieszanina nie będzie zbyt „luźna” i pozostanie prawie w pozycji pionowej w postaci kropli. Zbierz rogi i krawędzie materiału wokół masy, aby uformować „torbę” wokół budyniu i zawiąż budyń. Uwzględnij trochę wyrośnięcia (jajek) i pęcznienia podczas gotowania. Krótko mówiąc, nie zawiązuj worka całkowicie ciasno mieszanką, ale zostaw niewielką pustkę między sznurkiem a budyniem. Jeśli zrobisz to dobrze, ostateczny pudding będzie miał postać spłaszczonej kuli, która spuchnie do dokładnego rozmiaru, który zostawiłeś w torbie. Jeśli zostawisz zbyt dużo miejsca, budyń opadnie.
    6. Zostaw pętlę na sznurku, aby można było wepchnąć rączkę długiej drewnianej łyżki i wyjąć gotowy budyń z wrzącej wody. Kiedy nadejdzie czas, wszystko będzie niesamowicie gorące, a pętla jest koniecznością. Zawiąż również węzeł wokół worka, aby można go było łatwo rozwiązać.
    7. Gotować w torbie przez godzinę.
    8. Możesz dodać wodę podczas gotowanie, ale nie pozwól, aby wrzenie się skończyło.
    9. Podawaj budyń z ciepłym budyniem.