Tost z awokado z karmelizowaną słodką cebulą, pomidorkami winogronowymi, świeżym szczypiorkiem ogrodowym i kwiatami szczypiorku
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 słodkiej żółtej cebuli, pokrojonej
15 pomidorków winogronowych, przekrojonych na pół
1/2 awokado
2 kromki wysokiej jakości chleba
2 szczypiorek, posiekany
1 łyżka szczypiorku kwiaty (jeśli w sezonie)
Sól do smaku
Pieprz czarny mielony do smaku
Instrukcja:
- Smaż pokrojoną cebulę i pomidory na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez 5-8 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.
- Piecz dwie kromki chleba w tosterze.
- Równomiernie posmaruj każdą kromkę tostu awokado.
- Posyp sól i pieprz.
- Grzanka górna z cebulą i pomidorami.
- Udekoruj świeżym szczypiorkiem i kwiatami szczypiorku.
15