Tradycyjne migdałowe biscotti

Tradycyjne migdałowe biscotti

Składniki:

  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki całych migdałów , tosty
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę, 1 szklankę cukru, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj migdały. W małej misce wymieszaj jajka i ekstrakt migdałowy; wmieszać do mieszanki mąki. (Ciasto będzie wyglądało na bardzo suche, ale sklei się po wyrobieniu.) Jeśli ciasto nie będzie się sklejać, dodawaj wodę po jednej łyżce stołowej, aż ciasto po prostu się zbierze. Ciasto będzie bardzo lepkie, więc posyp je mąką i blacha do pieczenia gotowa przed wyrabianiem ciasta.
    2. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą; ugniataj do uzyskania gładkości. Podziel ciasto na pół; uformuj dwie kłody, każda o wysokości około 1 cala i szerokości 2 cali. Polana trochę się rozłożą, więc miej to na uwadze.
    3. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem (lub matach silikonowych) i posyp 1 dodatkową łyżeczką cukru.
    4. Piecz polana, aż będą nadęte i na zewnątrz będą twarde (wierzchnie mogą pęknąć), około 30 minut.
    5. Przenieś na ruszt do całkowicie schłodzić, około 2 godzin. Za pomocą ząbkowanego noża pokrój kłody cienko w poprzek o grubości 1/4 cala.
    6. Połóż plastry na dwóch blachach wyłożonych pergaminem.
    7. Piecz, aż będą chrupiące i lekko złociste, obracając patelnie i obracając biscotti w połowie, 20 łącznie minut. Całkowicie ostudź przed podaniem lub przechowywaniem.