Tradycyjny Chleb Bananowy

Tradycyjny Chleb Bananowy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 łyżek niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 1/2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F. Posmaruj masłem bochenek o wymiarach 9x5x3 cali.
    2. Utrzeć cukier i masło w dużej misce miksującej.
    3. Dodawać jajka do masy cukru, po jednym na raz. Po dodaniu każdego jajka dobrze ubić.
    4. W małej misce zetrzyj banany widelcem.
    5. Dodaj mleko i cynamon do zacieru bananowego.
    6. W innej średniej misce dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i dobrze wymieszaj.
    7. Dodaj masę bananową do masy masła. Mieszaj, aż się połączą.
    8. Dodaj suche składniki do mieszanki bananów i mieszaj, aż dobrze się połączą.
    9. Wlej ciasto na patelnię i piecz przez 1 godzinę.
    10. Chleb należy upiec, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
    11. Odstawić do ostygnięcia na stojaku przez co najmniej 15 minuty przed pokrojeniem i podaniem.
    12. 325