Tropikalne Tajskie Curry Z Kurczaka

Tropikalne Tajskie Curry Z Kurczaka

Składniki:

  • 1 (14 uncji) puszka mleka kokosowego, podzielona
  • 2 łyżki. Sos Rybny
  • 1/3 do. Świeże liście bazylii, pokrojone
  • 4 Liście dzikiej limonki (lub sok z połowy limonki)
  • 1 Świeże mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka. Cukier palmowy (lub cukier brązowy)
  • 1 c. Świeży ananas, pokrojony
  • 2 łyżki. plus 1 łyżeczka. Czerwona pasta curry
  • 1 funt. Pierś z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 do. woda
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej pół puszka mleka kokosowego na woku lub patelni o grubym dnie na średnim ogniu do uzyskania piany.
    2. Dodaj pastę curry i wymieszaj, aby połączyć.
    3. Dodaj sos rybny, cukier i liście limonkii gotuj przez minutę.
    4. Dodaj resztę mleka kokosowego i wody.
    5. Do curry dodaj kurczaka, ananasa i mango i pozwól gotuj przez 2-3 minuty. Zmniejsz ogień, aby gotować na wolnym ogniu i gotuj dalej przez pięć minut lub do momentu, gdy kurczak się ugotuje.
    6. Zdejmij z ognia.
    7. Usuń liście dzikiej limonkii zamieszaj pokrojone w plastry bazylia.
    8. Podawać z ryżem jaśminowym.
    9. 14