Udka Kurczaka Nacierane Kminkiem i Papryką

Udka Kurczaka Nacierane Kminkiem i Papryką

Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka (bez skóry)
  • 1 łyżeczka kminku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku, mielone (najlepiej z mikropłaszczem)
  • sok z 1/4 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • Instrukcja:

    1. Marynuj kurczaka z przyprawami w proszku, czosnkiem, sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy z oliwek.
    2. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku i pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.
    3. Podgrzać piekarnik do 400 F. Nasmaruj patelnię żaroodporną.
    4. Ułóż podudzia w jednej warstwie.
    5. Piecz na wysokim poziomie przez pierwsze piętnaście minut, a następnie zmniejsz do 300F i gotuj przez kolejne piętnaście, aż prawie skończysz.
    6. Następnie włącz grilla i umieść pod nim patelnię. Kontynuuj gotowanie kurczaka, aż nabierze ładnego koloru z obu stron (obróć je po około pięciu minutach z każdej strony).
    7. Podawaj z kukurydzą podsmażaną z czosnkiem, chilli i zieloną cebulką i udekorowaną świeżą kolendra i szczypiorek
    8. 400