Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 360 stopni Fahrenheita. Aby zrobić karmel, delikatnie podgrzej wodę i cukier na średnim ogniu przez około 10 minut, upewniając się, że mieszanina się nie przypali. W międzyczasie wlej mleko skondensowane i mleko pełne do patelnia.
- Dodaj skórkę z limonek. Pokrój laskę wanilii na pół i ostrożnie zeskrob nasiona wanilii i dodaj je do mieszanki mleka.Mleko gotuj powoli przez piętnaście minut, aby aromaty się rozeszły.Gdy karmel będzie gotowy, przelej go do formy do ciasta i zakręć nim, aby równomiernie pokryj spód patelni. Odstawić. W misce rozbić jajka i ubić razem. Powoli wlać do jajek odrobinę ciepłej mieszanki mleka, wanilii i limonki. Spowoduje to hartowanie jajek i zapobiegnie ich wyrywaniu z gorąca. Gdy temperatura jajek wzrośnie pod wpływem ciepłego mleka, wlej resztę mleka.
- Wlej całą masę do formy do ciasta na karmel.Ugotuj formę do ciasta w kąpiel wodna, umieszczając patelnię w większej patelni, która jest wypełniona do połowy wodą.
- Wstaw do piekarnika i gotuj przez 10 minuty do godziny. Po przygotowaniu ostudź i wstaw na noc do lodówki. Tarta jest wtedy gotowa do delikatnego odwrócenia i podania.
360