Vanilla and Lime Flan Esperanza Platas Alvarez (Planet Food Meksyk)

Vanilla and Lime Flan Esperanza Platas Alvarez (Planet Food Meksyk)

Składniki:

  • 2 szklanki skondensowanego mleka
  • 6 jajek
  • 3 limonki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
  • 3 łyżki wody
  • 2 szklanki mleka pełnego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni Fahrenheita. Aby zrobić karmel, delikatnie podgrzej wodę i cukier na średnim ogniu przez około 10 minut, upewniając się, że mieszanina się nie przypali. W międzyczasie wlej mleko skondensowane i mleko pełne do patelnia.
    2. Dodaj skórkę z limonek. Pokrój laskę wanilii na pół i ostrożnie zeskrob nasiona wanilii i dodaj je do mieszanki mleka.Mleko gotuj powoli przez piętnaście minut, aby aromaty się rozeszły.Gdy karmel będzie gotowy, przelej go do formy do ciasta i zakręć nim, aby równomiernie pokryj spód patelni. Odstawić. W misce rozbić jajka i ubić razem. Powoli wlać do jajek odrobinę ciepłej mieszanki mleka, wanilii i limonki. Spowoduje to hartowanie jajek i zapobiegnie ich wyrywaniu z gorąca. Gdy temperatura jajek wzrośnie pod wpływem ciepłego mleka, wlej resztę mleka.
    3. Wlej całą masę do formy do ciasta na karmel.Ugotuj formę do ciasta w kąpiel wodna, umieszczając patelnię w większej patelni, która jest wypełniona do połowy wodą.
    4. Wstaw do piekarnika i gotuj przez 10 minuty do godziny. Po przygotowaniu ostudź i wstaw na noc do lodówki. Tarta jest wtedy gotowa do delikatnego odwrócenia i podania.
    5. 360