Vichyssoise Julii Child

Vichyssoise Julii Child

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonych w plastry porów, tylko biała część
  • 4 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków, młodych lub ziemniaków pieczonych zalecane
  • 6 do 7 szklanek wody
  • 1 1/2 do 2 łyżeczek soli lub do smaku
  • 1/2 szklanki lub więcej kwaśnej śmietany, śmietany lub crème fraîche, opcjonalnie
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku lub natki pietruszki, mielonego
  • Instrukcja:

    1. Zagotuj pory, ziemniaki i wodę w rondlu. Lekko posolić, częściowo przykryć i dusić 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Oczyścić zupa, jeśli chcesz. Smak i odpowiednie przyprawy.
    3. Po schłodzeniu zupy możesz dodać trochę więcej śmietany. Ponownie dokładnie spróbuj i popraw przyprawę.
    4. Każdą porcję posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki i skrop kremem frache.
    5. 30