Wafle Czekoladowe

Wafle Czekoladowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki AP
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru, bez grudek
  • 1 duże białko jaja
  • 3 łyżeczki margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki niesolonego masła, lekko zmiękczonego
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku, najlepiej holenderskiego procesu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól połącz w małej misce i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Odstaw na bok.Ubijaj masło i margarynę mikserem elektrycznym przez kilka sekund, aż się zmiksują.
    2. Dodaj cukier puder, cukier brązowy i wanilię i ubijaj na wysokich obrotach przez około 1 minutę.Ubijaj w białku jajka.
    3. Dodaj mieszankę mąki i mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia.Zbierz ciasto rękoma i uformuj z niego 9-to 10-cal kłoda.Owiń kłodę papierem woskowanym lub folią. Złóż lub skręć końce papieru bez ściskania lub spłaszczania kłody
    4. Wstaw do lodówki przez co najmniej 14 minuty lub do czasu, gdy będzie to konieczne. Rozgrzej piekarnik do 350F. Ustaw ruszty w górnej i dolnej części piekarnika.Użyj ostrego noża, aby pokroić kłodę ciasta na plasterki o grubości zaledwie 1/4 cala.
    5. Ułóż 1 cal od siebie na arkuszach ciastek i piecz przez 12 – 14 minut, lub do momentu, gdy ciasteczka puchną i skwierczą na wierzchu, a następnie zaczną się lekko osiadać. Blachy do pieczenia obrócić od góry od dołu i od przodu do tyłu mniej więcej w połowie czasu pieczenia, aby zapewnić równomierne pieczenie. Wsuń pergamin lub folię na stojaki chłodzące i całkowicie schłodź ciasteczka przed przechowywaniem lub układaniem.