Składniki:
Instrukcja:
- Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól połącz w małej misce i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Odstaw na bok.Ubijaj masło i margarynę mikserem elektrycznym przez kilka sekund, aż się zmiksują.
- Dodaj cukier puder, cukier brązowy i wanilię i ubijaj na wysokich obrotach przez około 1 minutę.Ubijaj w białku jajka.
- Dodaj mieszankę mąki i mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia.Zbierz ciasto rękoma i uformuj z niego 9-to 10-cal kłoda.Owiń kłodę papierem woskowanym lub folią. Złóż lub skręć końce papieru bez ściskania lub spłaszczania kłody
- Wstaw do lodówki przez co najmniej 14 minuty lub do czasu, gdy będzie to konieczne. Rozgrzej piekarnik do 350F. Ustaw ruszty w górnej i dolnej części piekarnika.Użyj ostrego noża, aby pokroić kłodę ciasta na plasterki o grubości zaledwie 1/4 cala.
- Ułóż 1 cal od siebie na arkuszach ciastek i piecz przez 12 – 14 minut, lub do momentu, gdy ciasteczka puchną i skwierczą na wierzchu, a następnie zaczną się lekko osiadać. Blachy do pieczenia obrócić od góry od dołu i od przodu do tyłu mniej więcej w połowie czasu pieczenia, aby zapewnić równomierne pieczenie. Wsuń pergamin lub folię na stojaki chłodzące i całkowicie schłodź ciasteczka przed przechowywaniem lub układaniem.