Waniliowy krem ​​brulee

Waniliowy krem ​​brulee

Składniki:

  • 250 mililitry śmietanki
  • 10 mililitry mleka pełnotłustego
  • 1 laska wanilii, oskrobana
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru, plus 3-4 łyżki na polewę
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 140C/120C wentylator/gaz
    2. Włóż śmietankę, mleko i laskę wanilii na patelnię i podgrzej do temperatury wrzenia. Przykryj i pozostaw do zaparzenia przez 10 min.
    3. Ubij żółtka i 3 łyżki cukru, aż będą jasne i gęste.
    4. Dodaj ekstrakt waniliowy i wlej wrzącą śmietankę do masy.
    5. Dobrze wymieszaj, następnie wlej do dwóch kokilek.
    6. Kolki włóż do bemar i gotuj w piekarniku przez około 75 min lub aż do zesztywnienia.
    7. Odstaw do ostygnięcia.
    8. Podgrzej grill.
    9. Posyp zimny brle cienką, równą warstwą cukru i skarmelizuj pod bardzo gorącym grillem (lub użyj lampy lutowniczej). Powtarzaj kilka razy, aż uzyskasz złoty trzask. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj w ciągu 2 godzin.
    10. 250